Artikel voor onderwijs en opleiding

Mammacarcinoom

Stenen beeld van een naakte vrouw.
Luisteren
Carolien H. Smorenburg
Marie-Jeanne T.F.D. Vrancken Peeters
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6712
Abstract

Het NTvG heeft een geheel nieuwe CME-toets over het onderwerp Mammacarcinoom gepubliceerd. Bij die gelegenheid is het leerartikel Mammacarcinoom (D3741) geactualiseerd. De aanpassingen betreffen met name de adjuvante en neoadjuvante therapie en de behandeling van patiënten met metastasen op afstand.

Toets voor nascholing

Aan dit leerartikel is een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kan verdienen.

Maak de toets
Overzicht van te behalen accreditatiepunten
Specialisme Punt(en)
Alle BIG-erkende specialismen 1

Deze toets is geaccrediteerd door het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) en is geldig voor alle BIG-erkende specialismen (1 punt) voor nascholing binnen het eigen vakgebied. Dit geldt zowel voor de specialismen in het ziekenhuis als de huisartsgeneeskunde en sociale geneeskunde. Ook physician assistants kunnen deze toets maken.

Toewijzing van punten verloopt automatisch via PE-online.

Samenvatting

Het mammacarcinoom is bij vrouwen de meest voorkomende maligniteit. Jaarlijks wordt in Nederland deze vorm van kanker bij bijna 15.000 vrouwen (en ruim 100 mannen) vastgesteld. De prognose is aanzienlijk verbeterd door tijdige herkenning met behulp van screening en vooral door een betere en multidisciplinaire behandeling. Desondanks overlijden er jaarlijks in ons land bijna 3100 mensen aan borstkanker. Recente ontwikkelingen in de borstkankerzorg zijn gericht op meer borstsparende en okselsparende behandelingen en op het veilig kunnen weglaten of beperkter inzetten van adjuvante chemotherapie of aanvullende radiotherapie. In dit leerartikel komen onderwerpen als opsporing, diagnostiek, behandeling en nacontrole van borstkanker aan bod.

Het audiobestand van dit artikel is alleen toegankelijk voor abonnees. Log in om het artikel te beluisteren.
Abonneren
Auteursinformatie

Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Amsterdam. Afd. Medische oncologie: dr. C.H. Smorenburg, internist-oncoloog; afd. Heelkundige oncologie: prof.dr. M.T.F.D. Vrancken Peeters, oncologisch chirurg (tevens: Amsterdam UMC, afd. Heelkunde).

Contact C.H. Smorenburg (c.smorenburg@nki.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Carolien H. Smorenburg ICMJE-formulier
Marie-Jeanne T.F.D. Vrancken Peeters ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
NTvG Leerartikelen
Oncologie

Gerelateerde artikelen

Reacties