Artikel voor onderwijs en opleiding

Mammacarcinoom

Stenen beeld van een naakte vrouw.
Luisteren
Carolien H. Smorenburg
Marie-Jeanne T.F.D. Vrancken Peeters
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6712
Abstract

Dit artikel is een actualisatie van een eerder verschenen leerartikel over mammacarcinoom (D3741). In de rubriek ‘Leerartikel’ beantwoorden experts veelvoorkomende vragen over een bepaald onderwerp. Test je kennis met de onlinetoets.

Op de hoogte blijven van nieuwe leerartikelen, compleet met geaccrediteerde toetsvragen en luisterversie?
⚡Schrijf je gratis in op een e-mail alert door het dossier Leerartikelen te volgen.⚡

Toets voor nascholing

Aan dit leerartikel is een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kan verdienen. De toets is beschikbaar tot 5 oktober 2024.

Maak de toets
Overzicht van te behalen accreditatiepunten
Specialisme Punt(en)
Alle BIG-erkende specialismen 1
  • Deze toets geldt voor alle BIG-erkende specialismen en levert je 1 nascholingspunt op. De toets is geaccrediteerd door ABAN, NAPA, KNMP en NVZA.
  • De toets telt mee binnen en buiten het eigen vakgebied voor medisch specialisten, huisartsen, sociaal geneeskundigen,specialisten ouderengeneeskunde, apothekers en physician assistants. De accreditatie geldt niet voor verpleegkundig specialisten.
  • De toewijzing van punten verloopt via PE-online (het herregistratiesysteem) na het invullen van je BIG-nummer.

Samenvatting

Het mammacarcinoom is bij vrouwen de meest voorkomende maligniteit. Jaarlijks wordt in Nederland deze vorm van kanker bij bijna 15.000 vrouwen (en ruim 100 mannen) vastgesteld. De prognose is aanzienlijk verbeterd door tijdige herkenning met behulp van screening en vooral door een betere en multidisciplinaire behandeling. Desondanks overlijden er jaarlijks in ons land bijna 3100 mensen aan borstkanker. Recente ontwikkelingen in de borstkankerzorg zijn gericht op meer borstsparende en okselsparende behandelingen en op het veilig kunnen weglaten of beperkter inzetten van adjuvante chemotherapie of aanvullende radiotherapie. In dit leerartikel komen onderwerpen als opsporing, diagnostiek, behandeling en nacontrole van borstkanker aan bod.

Luisterversie

Het audiobestand van dit artikel is alleen toegankelijk voor abonnees. Log in om het artikel te beluisteren.

Inloggen
Auteursinformatie

Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Amsterdam. Afd. Medische oncologie: dr. C.H. Smorenburg, internist-oncoloog; afd. Heelkundige oncologie: prof.dr. M.T.F.D. Vrancken Peeters, oncologisch chirurg (tevens: Amsterdam UMC, afd. Heelkunde).

Contact C.H. Smorenburg (c.smorenburg@nki.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Carolien H. Smorenburg ICMJE-formulier
Marie-Jeanne T.F.D. Vrancken Peeters ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
10 vragen over
Oncologie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties