Dit artikel is een actualisatie van een eerder verschenen leerartikel over Mammacarcinoom (D3741). De aanpassingen betreffen met name de adjuvante en neoadjuvante therapie en de behandeling van patiënten met metastasen op afstand. Ook heeft het NTvG een geheel vernieuwde CME-toets over dit onderwerp gepubliceerd. In de rubriek ‘Leerartikel’ beantwoorden experts veelvoorkomende vragen over een bepaald onderwerp. Test je kennis met de onlinetoets.
Op de hoogte blijven van nieuwe leerartikelen, compleet met geaccrediteerde toetsvragen en luisterversie?
⚡Abonneer je op een e-mail alert door het dossier leerartikelen te volgen.
Toets voor nascholing
Aan dit leerartikel is een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kan verdienen. De toets is beschikbaar tot 5 oktober 2024.
Overzicht van te behalen accreditatiepunten
Specialisme | Punt(en) |
---|---|
Alle BIG-erkende specialismen | 1 |
- Deze toets is geaccrediteerd door het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) en is geldig voor alle BIG-erkende specialismen (1 punt).
- Deze toets telt mee binnen het eigen vakgebied. Dit geldt zowel voor de specialismen in het ziekenhuis als de huisartsgeneeskunde en sociale geneeskunde. Ook physician assistants kunnen deze toets maken.
- Deze toets telt mee buiten het eigen vakgebied.
- De toewijzing van punten verloopt automatisch via PE-online (het herregistratiesysteem).
Samenvatting
Het mammacarcinoom is bij vrouwen de meest voorkomende maligniteit. Jaarlijks wordt in Nederland deze vorm van kanker bij bijna 15.000 vrouwen (en ruim 100 mannen) vastgesteld. De prognose is aanzienlijk verbeterd door tijdige herkenning met behulp van screening en vooral door een betere en multidisciplinaire behandeling. Desondanks overlijden er jaarlijks in ons land bijna 3100 mensen aan borstkanker. Recente ontwikkelingen in de borstkankerzorg zijn gericht op meer borstsparende en okselsparende behandelingen en op het veilig kunnen weglaten of beperkter inzetten van adjuvante chemotherapie of aanvullende radiotherapie. In dit leerartikel komen onderwerpen als opsporing, diagnostiek, behandeling en nacontrole van borstkanker aan bod.
Reacties