Longklachten bij lymfoplasmocytair lymfoom (ziekte van Waldenström)

Klinische praktijk
J.G.J.V. Aerts
F. de Jongh
C.E. van Iperen
K.H. Lam
H.C. Hoogsteden
J.P.A.M. van Meerbeeck
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:999-3
Abstract

Samenvatting

Een 62-jarige man, sinds enkele jaren bekend wegens een lymfoplasmocytair lymfoom, werd gezien wegens toegenomen kortademigheidsklachten. Op afbeeldend onderzoek had hij multipele longinfiltraten. Omdat aan een infectie werd gedacht, werd bronchoscopie met bronchoalveolaire lavage verricht, maar er werd geen infectieus agens gevonden. Bij cytologisch onderzoek was er een sterk verhoogd aantal κ-positieve B-lymfoïde cellen, zoals die gevonden kunnen worden bij een lymfoplasmocytair lymfoom (ziekte van Waldenström). Na chemotherapeutische behandeling verminderde de dyspneu en verdwenen de longinfiltraten. Bij patiënten met een lymfoproliferatieve ziekte worden relatief frequent infectieuze longinfiltraten aangetroffen. Deze casus toonde een zeldzame complicatie van de ziekte, namelijk longinfiltraten veroorzaakt door infiltratie met lymfoplasmocytaire cellen. Het belang van het verrichten van cytologische diagnostiek van bronchoalveolaire lavagevloeistof wordt met deze casus benadrukt.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Daniel den Hoed Kliniek, Rotterdam.

Afd. Longziekten: dr.J.G.J.V.Aerts (thans: Sint Franciscus Gasthuis, afd. Longziekten, Kleiweg 500, 3045 PM Rotterdam) en dr.J.P.A.M.van Meerbeeck, longartsen; prof.dr.H.C.Hoogsteden, longarts-intensivist.

Afd. Interne Oncologie: F.de Jongh, internist.

Afd. Hematologie: mw.dr.C.E.van Iperen, internist-hematoloog.

Afd. Pathologie: dr.K.H.Lam, patholoog.

Contact dr.J.G.J.V.Aerts

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

F.P.J.
Peters

Sittard, juni 2002,

Aerts et al. beschrijven in hun artikel (2002:999-1002) een patiënt met een lymfoplasmocytair lymfoom met infiltraten op de thoraxfoto, die bij verder pathologisch onderzoek van de bronchoalveolaire lavage (BAL) bleken te berusten op infiltraten met κ-positieve B-lymfoïde cellen. Met chemotherapie verminderden de klachten en symptomen.

Oorzaken van longinfiltraten zijn infecties, hartfalen, bloedingen, chemotherapie en zelden leukemische infiltratie of lymfoominfiltratie van het longparenchym.

Ter aanvulling op het artikel van Aerts et al. en met het oog op de differentiaaldiagnose van longafwijkingen bij hematologische maligniteiten willen wij een andere oorzaak aanstippen, namelijk pulmonale neutrofiele infiltraten, ook wel het ‘Sweet-syndroom’.1 De diagnose van deze infiltraten wordt vooral gesteld op grond van de BAL-vloeistof, waarin een leukocytose wordt gezien met vooral neutrofiele cellen. Een andere uitingsvorm van deze ziekte is de dermatologische vorm, namelijk neutrofiele dermatosis en pyodermia gangraenosa. In 20-54% van de gevallen van neutrofiele dermatosis wordt een maligniteit gevonden. Beschreven verband houdende afwijkingen zijn myelodysplasieën, lymfomen, myeloïde maligniteiten, aplastische anemie en multipele myelomen. De behandeling bestaat vooral uit het vinden van een onderliggende aandoening en de behandeling daarvan. Mocht geen onderliggend lijden worden gevonden, dan is een proefbehandeling met corticosteroïden een optie. Andere hematologische afwijkingen kunnen ook worden vastgesteld door middel van een BAL. Drent et al. beschreven verschillende vormen van myelodysplasieën die kunnen worden gevonden indien er op de thoraxfoto infiltraten worden gezien.2

Wij willen nogmaals het belang van een BAL accentueren bij pulmonale infiltraten bij verschillende hematologische aandoeningen, dit om onderscheid te kunnen maken in de differentiaaldiagnose.

F.P.J. Peters
F.L.G. Erdkamp
Literatuur
  1. Peters FPJ, Drent M, Verhaegh M, Pampus ECM van, Schouten HC. Myelodysplasia presenting with pulmonary manifestations associated with neutrophilic dermatosis. Ann Hematol 1998;77:135-8.

  2. Drent M, Peters FPJ, Jacobs JA, Maassen van de Brink KI, Wagenaar SS, Wouters EFM. Pulmonary infiltration associated with myelodysplasia. Ann Oncol 1997;8:905-9.