Huidafwijkingen als eerste teken van macroglobulinemie van Waldenström

Klinische praktijk
Martine F. Visser
Fransien Croon-de Boer
Edward R. Lonnee
Ad Dees
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A2097
Abstract

Inleiding

Bij een 56-jarige vrouw werd een kleinevatenvasculitis gevonden als eerste teken van waldenströmse macroglobulinemie. Nadat de diagnose door middel van immunologisch onderzoek definitief werd gesteld, kon zij hiervoor succesvol worden behandeld met de combinatietherapie rituximab, cyclofosfamide, vincristine en prednison. Leukocytoclastische vasculitis als eerste manifestatie van macroglobulinemie van Waldenström komt slechts bij 5% van de patiënten met deze aandoening voor.

Leukocytoclastische vasculitis van de huid wordt vaak gediagnosticeerd. Het is een vorm van kleinevatenvasculitis. De oorzaken van deze aandoening zijn uiteenlopend, variërend van de invloed van geneesmiddelen en voedingsbestanddelen tot systemische vasculitiden en het gebruik van chemicaliën. Heel soms is de oorzaak een macroglobulinemie van Waldenström.

Waldenströmse macroglobulinemie is een zeldzame lymfoproliferatieve ziekte. In Nederland komt de aandoening per jaar bij ongeveer 50 nieuwe patiënten voor. De ziekte kenmerkt zich door de productie en secretie van monoklonaal IgM door een woekering van B-cellen of lymfoplasmatische cellen in het beenmerg of…

Auteursinformatie

Ikazia Ziekenhuis, Rotterdam.

Afd. Interne Geneeskunde: drs. M. F. Visser, arts-assistent in opleiding tot internist; dr. F. Croon - de Boer, internist-hematoloog; dr. A. Dees, internist.

Afd. Dermatologie: drs. E. R. Lonnee, dermatoloog.

Contact drs. M.F. Visser (martinevisser84@hotmail.com)

Verantwoording

Henk Beerman, patholoog en Ton Swaak, reumatoloog, gaven commentaar op het manuscript.
Aanvaard op 17 juni 2010
Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties