Levensverwachting meewegen in de glaucoomzorg*

Onderzoek
Christiaan Wesselink
Remco Stoutenbeek
Nomdo M. Jansonius
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A6685
Abstract

Samenvatting

Doel

Het ontwikkelen van een instrument waarmee de kans berekend kan worden dat een glaucoompatiënt bij leven slechtziend wordt, gegeven de leeftijd en de hoeveelheid al door glaucoom veroorzaakte gezichtsveldschade.

Methode

Er werd gebruik gemaakt van gegevens over resterende levensverwachting (levensverwachting gecorrigeerd voor de reeds bereikte leeftijd) zoals beschikbaar bij het Centraal Bureau voor de Statistiek en van progressiesnelheden van glaucoom uit de literatuur. Hiermee berekenden we de hoeveelheid gezichtsveldschade die zodanig is dat slechtziend worden en overlijden samenvallen, als functie van leeftijd en progressiesnelheid. Voor situaties waarin een individuele progressiesnelheid onbekend is werd gebruik gemaakt van het 90e percentiel van zowel de progressiesnelheid als de resterende levensverwachting. Voor situaties waarin een individuele progressiesnelheid wel bekend is werd gebruik gemaakt van het 95e percentiel van de resterende levensverwachting.

Resultaten

We ontwikkelden een grafisch weergegeven instrument dat eenvoudig is toe te passen en waarmee het mogelijk is een nauwkeurige schatting te maken van de kans op slechtziendheid bij leven, gegeven de leeftijd, de huidige hoeveelheid gezichtsveldverlies en, indien beschikbaar, de individuele progressiesnelheid.

Conclusie

Het nieuwe instrument maakt het voor de oogarts mogelijk om levensverwachting gefundeerd mee te wegen in de glaucoomzorg.

Auteursinformatie

*Dit onderzoek werd eerder gepubliceerd in Eye (Lond) (2011;25:1575-80) met als titel ‘Incorporating life expectancy in glaucoma care’. Afgedrukt met toestemming.

Universitair Medisch Centrum Groningen, afd. Oogheelkunde, Rijksuniversiteit Groningen, Groningen.

Contact drs. C. Wesselink (c.wesselink@umcg.nl)

Verantwoording

Belangenconflict en financiële ondersteuning: een formulier met belangenverklaring is beschikbaar bij dit artikel op www.ntvg.nl (zoeken op A6685; klik op ‘Belangenverstrengeling’).
Aanvaard op 28 augustus 2013

Auteur Belangenverstrengeling
Christiaan Wesselink ICMJE-formulier
Remco Stoutenbeek ICMJE-formulier
Nomdo M. Jansonius ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties