Kwaliteit van leven bij therapie-evaluatie in de oncologie

Klinische praktijk
M.A.G. Sprangers
N.K. Aaronson
F.S.A.M. van Dam
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1990;134:740-3

In de geneeskunde is er in de laatste jaren een toenemende belangstelling voor de mate waarin de ziekte en de behandeling de functionele, psychologische en sociale gezondheid van de patiënt beïnvloeden. Ofschoon meerdere termen in omloop zijn om deze nieuwe onderzoekslijn te beschrijven, is de meest gebezigde ‘kwaliteit van leven’. Het onderzoek naar de kwaliteit van leven in de geneeskunde heeft als twee belangrijkste doelen:

1. Het beschrijven van de aard en de mate waarin psychosociale problemen tijdens de verschillende stadia van het ziekteproces kunnen optreden. Op grond van deze kennis kunnen normen opgesteld worden waarmee ‘afwijkingen’ of problemen in een vroeg stadium kunnen worden onderkend. Met deze kennis kan men individuele patiënten sneller ‘screenen’ op mogelijke behoefte aan psychosociale ondersteuning, zoals counseling en psychotherapie.

2. Het evalueren van de effectiviteit van met elkaar wedijverende interventies, zowel medische als psychosociale. Naast het selecteren van behandelingsalternatieven zou hierbij ook de kwaliteit…

Auteursinformatie

Het Nederlands Kanker InstituutAntoni van Leeuwenhoek Huis, Plesmanlaan 121, 1066 CX Amsterdam.

Dr.M.A.G.Sprangers, dr.N.K.Aaronson en dr.F.S.A.M.van Dam, psychologen.

Contact dr.M.A.G.Sprangers

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties