Kwaliteit van een ongefinancierde multicentrische gerandomiseerde trial in niet-academische ziekenhuizen; een audit

Onderzoek
Th.J. Aufenacker
J. Bannenberg
D. van Geldere
E. Scheijde
J.W. Juttmann
D.J. Gouma
M.P. Simons
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1337-41
Abstract

Samenvatting

Doel

Analyseren of een gerandomiseerd klinisch onderzoek op betrouwbare wijze zonder financiering in niet-academische ziekenhuizen kan worden verricht.

Opzet

Descriptief.

Methode

De trial betrof 1040 patiënten die in 1998/’03 een liesbreukcorrectie met een polypropyleenmat ondergingen. Zij werden gerandomiseerd tussen eenmalige antibiotische profylaxe of placebo. De primaire uitkomstmaat was ‘wondinfectie in de 3 maanden na de operatie’. De audit betrof 98 willekeurig gekozen patiënten, van wie 3 onderzoekers van een onafhankelijk bureau gegevens verzamelden uit de statussen en de trialformulieren tijdens 3 bezoeken aan de klinieken in 2000/’03. Op basis van deze gegevens werd beoordeeld of aan diverse kwaliteitscriteria was voldaan.

Resultaten

In de 4 deelnemende klinieken was toestemming van de medisch-ethische toetsingscommissies verkregen. Het trialprotocol en -formulier kwamen met elkaar overeen. Van 63/98 (64) van de patiënten was op de juiste wijze informed consent verkregen. De laatste (3e) poliklinische controle werd door 23 van de 98 (23) auditpatiënten gemist. In de trial was met patiënten die deze controle misten telefonisch contact opgenomen, hetgeen bij 98 was gelukt. De status en de trialformulieren waren in 90 van de gevallen compleet en correct ingevuld wat betreft de peroperatieve randomisatieformulieren en in 75 van de gevallen wat betreft de follow-up. Het trialprotocol werd op bijna alle punten gevolgd.

Conclusie

De dataverzameling van de onderzochte, niet-gefinancierde trial was adequaat, waarschijnlijk dankzij de relatief eenvoudige vraagstelling, de eenvoudig te bepalen uitkomstmaat en de extraprotocollaire inspanning.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1337-41

Auteursinformatie

Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, afd. Chirurgie, Amsterdam.

Hr.dr.Th.J.Aufenacker (thans: Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, afd. Chirurgie, Postbus 9015, 6500 GS Nijmegen) en hr.dr.M.P.Simons, chirurgen.

Factory-CRO, Bilthoven.

Hr.dr.J.Bannenberg, medisch directeur.

Ziekenhuis Amstelveen, afd. Chirurgie, Amstelveen.

Westfries Gasthuis, afd. Chirurgie, Hoorn.

Hr.E.Scheijde, chirurg.

Ziekenhuis Hilversum, afd. Chirurgie, Hilversum.

Hr.dr.J.W.Juttmann, chirurg.

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, afd. Chirurgie, Amsterdam.

Hr.prof.dr.D.J.Gouma, chirurg.

Contact Hr.dr.D.van Geldere, chirurg (aufenacker@hetnet.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties