Kinderkanker na vruchtbaarheidsbehandelingen?

Illustratie van en cel met een vraagteken erin
Mandy Spaan
C.B. (Nils) Lambalk
Floor E. van Leeuwen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7986
Abstract

Een Scandinavisch onderzoek liet zien dat het risico op kinderkanker verhoogd is na vruchtbaarheidsbehandeling met terugplaatsing van een ingevroren embryo. Hoe betrouwbaar is dat onderzoek? Wordt het tijd dat we alleen nog maar niet-ingevroren embryo’s terugplaatsen?

Zwanger worden is niet altijd vanzelfsprekend. Circa één op de zes stellen die graag een kind willen, zijn na een jaar nog niet zwanger. Er is medisch gezien sprake van verminderde vruchtbaarheid (subfertiliteit) als tijdens een periode van 12 maanden met een regelmatige cyclus en onbeschermde geslachtsgemeenschap geen zwangerschap is opgetreden.1 Tegenwoordig treft subfertiliteit 10% tot 15% van de paren in ontwikkelde landen, wat impliceert dat het een aanzienlijk probleem is in de westerse wereld.

Geassisteerde voortplanting en de gezondheid van het kind

Geassisteerde voortplanting (in het Engels ‘assisted reproductive technology’; ART) is een overkoepelende term voor vruchtbaarheidsbehandelingen waarbij zowel eicellen als sperma in vitro worden bewerkt, waaronder in-vitrofertilisatie (ivf) en intracytoplasmatische sperma-injectie (icsi). Paren die niet op natuurlijke wijze of met behulp van andere vruchtbaarheidsbehandelingen zwanger kunnen worden, komen hiervoor in aanmerking. Elke fase van ART verschilt wezenlijk van natuurlijke conceptie, zoals de stimulatie van de eierstokken met…

Auteursinformatie

Nederlands Kanker Instituut, afd. Epidemiologie, Amsterdam: dr. M. Spaan, epidemioloog (tevens: Amsterdam UMC, afd. Epidemiologie en Data Science, Amsterdam); prof.dr.ir. F.E. van Leeuwen, epidemioloog. Amsterdam UMC, Centre for Reproductive Medicine en afd. Obstetrie en Gynaecologie, Amsterdam: em.prof.dr. C.B. Lambalk, gynaecoloog.

Contact M. Spaan (m.spaan@nki.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Mandy Spaan ICMJE-formulier
C.B. (Nils) Lambalk ICMJE-formulier
Floor E. van Leeuwen ICMJE-formulier
Kinderkanker na terugplaatsen ingevroren embryo
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Oncologie
Public Health
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties