Kinderen vaker gebeten tijdens lockdown?

Erna van Balen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:C4875

artikel

Tijdens de eerste lockdown kwamen gemiddeld meer kinderen naar de SEH vanwege een hondenbeet dan in de jaren vóór de covid-19-pandemie, schrijven Britse onderzoekers in BMJ Paediatrics Open (2021; online 2 april).

De onderzoekers hadden het vermoeden dat het verplicht thuiszitten in het begin van de Britse lockdown leidde tot meer contact tussen honden en kinderen en dat dit, in combinatie met mogelijke frustraties binnen gezinnen vanwege het gedwongen binnenblijven, weleens als gevolg kon hebben dat het aantal hondenbeten toenam. Daarom bekeken de onderzoekers retrospectief de medische dossiers van de SEH in een kinderziekenhuis in de regio Liverpool.

In de periode maart-september 2020 meldden 162 kinderen zich op de SEH vanwege een hondenbeet, ofwel gemiddeld 23 per maand (95%-BI: 20-27). In juli piekte het aantal, met in totaal 44 bijtincidenten. Van januari 2016-februari 2020 waren dat er gemiddeld 15 per maand (95%-BI: 14-16). Het totale aantal kinderen dat naar de SEH kwam daalde tijdens de lockdown juist. Mede daardoor steeg de proportie bijtincidenten van gemiddeld 0,31% (95%-BI: 0,28-0,34) naar 1,28% (95%-BI: 0,9-1,7).

Of kinderen echt veel vaker gebeten werden, is op basis van deze cijfers – van slechts één kinderziekenhuis – onduidelijk. Zo liet het aantal bijtincidenten in de jaren vóór de lockdown altijd een piek zien in de periode maart-september, om in de wintermaanden weer te dalen. Ook de nieuwe cijfers lieten pas vanaf mei een sterke stijging zien, en na de lockdown in september 2020 daalde het aantal hondenbeten weer naar normale waarden. Tot slot waren de absolute aantallen hondenbeten klein en de resultaten daardoor mogelijk minder betrouwbaar.

Dat bijtincidenten in relatieve zin een groot deel van alle spoedgevallen uitmaakten, kan bovendien komen doordat er tijdens de lockdown weinig andere ongelukken waren die aanleiding gaven tot SEH-bezoek.

Zelf suggereren de onderzoekers dat meer mensen tijdens de lockdown een hond aanschaften, al dan niet als impulsaankoop, en dat niet alle baasjes evenveel ervaring hadden met honden. Daarom pleiten de onderzoekers voor meer voorlichting over de risico’s die een hond met zich meebrengt.

Hondenbeten bij kinderen
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Covid-19
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties