Karakterisering van 100 patiënten met tuberculose behandeld in het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam

Onderzoek
N.P. Juffermans
A. Verbon
J.T.M. van der Meer
J. Dankert
R.P. van Steenwijk
P. Speelman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1998;142:180-4
Abstract

Samenvatting

Doel

Inventariseren van klinische en demografische gegevens van tuberculosepatiënten en het gebruik van de diagnostische methoden, therapierespons en de mate van resistentie.

Opzet

Descriptief, retrospectief.

Plaats

Academisch Medisch Centrum (AMC), Amsterdam.

Methode

Bij alle patiënten met een positieve kweek op Mycobacterium tuberculosis complex die in de periode januari 1993-december 1995 in het AMC werden behandeld, werd statusonderzoek verricht.

Resultaten

Van de 100 patiënten met tuberculose waren 70 niet in Nederland geboren. Van de 50 patiënten die op HIV waren getest, waren er 18 seropositief. Van de 44 niet-HIV-positieve patiënten met longtuberculose hadden 23 cavernen op de thoraxfoto. De thoraxfoto van de 13 HIV-positieve patiënten met longtuberculose liet bij 5 patiënten (39) geen afwijkingen zien; er was geen samenhang met de hoogte van het CD4-getal. Bij 42 (74) van de 57 patiënten met longtuberculose werd de diagnose door middel van een kweek van het sputum gesteld. Initiële therapie bestond meestal uit isoniazide, rifampicine, pyrazinamide en ethambutol. Twaalf patiënten waren besmet met een resistente stam, waarvan er 2 multiresistent waren. Vier patiënten stierven aan tuberculose.

Conclusie

In het AMC werd tuberculose vooral bij immigranten gezien. Slechts de helft van de patiënten met tuberculose werd op HIV getest. Microbiologisch onderzoek van sputum was een pijler voor de diagnose ‘tuberculose’. Multiresistente tuberculose kwam bij 2 van de patiënten voor. De sterfte ten gevolge van tuberculose bedroeg in deze populatie 4.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Afd. Inwendige Geneeskunde, onderafdeling Infectieziekten, Tropische Geneeskunde en AIDS: mw.N.P.Juffermans, arts (thans: Laboratorium voor Experimentele Inwendige Geneeskunde); mw.dr.A. Verbon, dr.J.T.M.van der Meer en prof.dr.P.Speelman, internisten.

Afd. Inwendige Geneeskunde, onderafdeling Longziekten: dr.R.P.van Steenwijk, longarts.

Afd. Medische Microbiologie: prof.dr.J.Dankert, medisch microbioloog.

Contact mw.N.P.Juffermans

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties