Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken

Strijd tegen wanpraktijken in de cosmetische geneeskunde
Analyse
27-01-2020
Lorette Harbers

De afgelopen jaren zijn er verschillende maatregelen genomen om de kwaliteit van de cosmetische geneeskunde te verbeteren. Inmiddels is de profielopleiding Cosmetische geneeskunde erkend door de KNMG en sinds kort is er een Kwaliteitskader cosmetische geneeskunde. Ontwikkelingen waar niet alle betrokken partijen even gelukkig mee zijn.

 

Regelmatig verschijnen er in de media berichten over complicaties van slecht uitgevoerde cosmetische behandelingen. In het Erasmus MC is sinds 2011 een speciale polikliniek voor patiënten met complicaties na een cosmetische behandeling met een filler. In 2016 luidden plastisch chirurgen de noodklok over complicaties van behandelingen door basisartsen die zich cosmetisch arts noemen. Medisch Contact berichtte destijds dat 80 procent van de plastisch chirurgen elke maand patiënten ziet met ernstige complicaties door ondeskundig handelen. In het NTvG viel begin 2019 te lezen dat het aantal cosmetische behandelingen met fillers jaarlijks toeneemt en daarmee de incidentie van bijwerkingen en complicaties. En begin januari 2020 uitten artsen in een uitzending van tv-programma Radar nogmaals hun zorgen over cosmetische ingrepen door ‘onbevoegden’.

 

Al in 2013 stuurde de toenmalige minister van VWS, Edith Schippers, een brief aan de Tweede Kamer om deze wanpraktijken een halt toe te roepen. Zij pleitte voor maatregelen om de kwaliteit van de cosmetische geneeskunde te verbeteren en ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing