Interactieve cd-rom over de keuze tussen borstsparende behandeling en amputatie: positieve reacties van patiënten en chirurgen

Onderzoek
S. Molenaar
M.A.G. Sprangers
E.J.Th. Rutgers
H.J. Mulder
E.J.T. Luiten
J.C.J.M. de Haes
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:1004-8
Abstract

Samenvatting

Doel

De waardering vaststellen van borstkankerpatiënten met de keuze borstsparende behandeling of borstamputatie en van hun chirurgen voor een interactieve, beslissingsondersteunende cd-rom.

Opzet

Vragenlijstonderzoek.

Methode

Patiënten vulden direct na het gebruik van de cd-rom een schriftelijke vragenlijst in met vragen over de geboden informatie (te beantwoorden op een 5-puntsschaal). De chirurgen (n = 14) werd een schriftelijke vragenlijst toegestuurd om ervaringen met het programmagebruik te onderzoeken.

Resultaten

Van 92 opeenvolgende borstkankerpatiënten vulden 86 de vragenlijst in (93; bij de overigen was men vergeten de lijst aan te bieden). Het programma werd door alle patiënten positief beoordeeld. De meeste vonden het ‘interessant’, ‘duidelijk’, ‘bruikbaar’, ‘bemoedigend’ en ‘geruststellend’. Een meerderheid (n = 76) zei dat de hoeveelheid informatie ‘precies genoeg’ was. De computergestuurde methode werd door 74 patiënten als ‘prettig’ gewaardeerd. Bijna alle patiënten (n = 82) adviseerden om andere patiënten het programma te laten zien. Alle 14 chirurgen zeiden dat het programma door hun patiënten positief was beoordeeld. De meeste chirurgen (n = 10) vonden dat het programma een ‘grote bijdrage’ aan de voorlichting leverde. Bijna alle artsen (n = 13) vonden dat het programma standaard aangeboden kon worden aan borstkankerpatiënten met de keuze borstsparende behandeling versus amputatie.

Conclusie

Interactieve beslissingsondersteuning met een cd-rom voor borstkankerpatiënten werd door patiënten en chirurgen positief ontvangen.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, afd. Medische Psychologie, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

S.Molenaar, gezondheidswetenschapper; dr.M.A.G.Sprangers en prof. dr.J.C.J.M.de Haes, psychologen.

Nederlands Kanker Instituut, afd. Heelkunde, Amsterdam.

Dr.E.J.Th.Rutgers, chirurg.

Medisch Spectrum Twente, afd. Heelkunde, Enschede.

Dr.H.J.Mulder, chirurg.

St. Anna Ziekenhuis, afd. Heelkunde, Geldrop.

Dr.E.J.T.Luiten, chirurg.

Contact S.Molenaar (j.molenaar@amc.uva.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties