Pas opereren als perifere vaatziekte is uitgesloten

Ingegroeide teennagel

Klinische praktijk
J.F. (Anne) Schellekens
Debora A.B. Werson
Jan Wille
Jean-Paul P.M. de Vries
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A1152
Abstract

Dames en Heren,

De ingegroeide nagel, ook wel onychocryptosis of unguis incarnatus genoemd, is een veelvoorkomende aandoening, met een incidentie van ruim 4 per 1000 patiënten per jaar in de huisartspraktijk.1-3 De aandoening wordt herkend door weefselontsteking langs de teennagel (figuur). Er worden verschillende methoden gebruikt voor de behandeling van een ingegroeide teennagel.1,2,4 Partiële nagelextractie met applicatie van fenol is effectiever om recidieven te voorkomen dan invasievere chirurgische technieken zoals een wigexcisie, zo blijkt uit een Cochrane review.2,4 Fenolbehandeling zorgt echter wel voor meer wondinfecties.2,4

Figuur 1

Meestal levert een partiële nagelextractie geen behandelproblemen op, maar een enkele keer gaat het mis. Bij onvoldoende vascularisatie van de voet kunnen ernstige problemen met de wondgenezing optreden, wat soms zelfs een onderbeenamputatie noodzakelijk maakt. Het is daarom van belang om bij twijfel over de perifere circulatie van het been en de voet eerst de vascularisatie van de tenen te onderzoeken…

Auteursinformatie

St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein.

Afd. Chirurgie: drs. J.F. Schellekens, coassistent; arts-assistent chirurgie; D.A.B. Werson, physician assistant vaatchirurgie; dr. J.Wille en dr.J.P.P.M. de Vries, vaatchirurgen.

Contact drs. J.F. Schellekens (a.schellekens@antoniusziekenhuis.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 27 november 2009

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties