Incidentie van voetulcera en amputaties bij diabetes-mellitus-type-2-patiënten in de huisartspraktijk, regio Nijmegen 1993-1998

Onderzoek
I. Statius Muller
W.J.C. de Grauw
W.H.E.M. van Gerwen
M.L. Bartelink
H.J.M. van den Hoogen
G.E.H.M. Rutten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:607-11
Abstract

Samenvatting

Doel

Bepalen van de incidentie van voetulcera en van amputaties bij patiënten met diabetes mellitus (DM) type 2 in de huisartspraktijk.

Opzet

Cohortonderzoek.

Methode

Gegevens werden gebruikt uit het prospectieve ‘Nijmegen monitoring project’ in 1993-1998, in 10 huisartspraktijken (26 huisartsen, 45.500 patiënten). Retrospectief werden vanuit de dossiers de gegevens aangevuld over de diabetespatiënten met een voetprobleem en de diabetespatiënten die waren overleden, waren verhuisd of onder specialistische behandeling waren. De incidentie werd bepaald van voetulcera en van amputaties.

Resultaten

De studiepopulatie van DM-type-2-patiënten nam toe van 511 patiëntjaren in 1993 tot 665 in 1998. De jaarlijkse incidentie van voetulcera was 1,2-3,0 (gemiddeld: 2,1); 25 van de patiënten kreeg één of meer recidieven. De jaarlijkse incidentie van amputaties was 0,5-0,8 (gemiddeld: 0,6). Bij 12 van de 15 (80) van de patiënten met een amputatie was een voetulcus met infectie en necrose daaraan voorafgegaan. Van de 15 patiënten met een amputatie overleden er 10. Van de 52 patiënten met een voetulcus kregen er 10 een amputatie en hadden er 2 een amputatie in de voorgeschiedenis. Patiënten met voetproblemen waren ouder dan patiënten zonder voetproblemen, hadden meer cardiovasculaire morbiditeit, retinopathie en afwezige perifere pulsaties.

Conclusie

De jaarlijkse incidentie van voetulcera en amputaties bij DM-type-2-patiënten bedroeg enkele procenten. Voetulcera recidiveerden bij een kwart van de patiënten en waren een risicofactor voor amputatie; amputatie ging gepaard met een hoge sterfte.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgezondheidszorg, Postbus 85.060, 3508 AB Utrecht.

Mw.I.Statius Muller, mw.dr.M.L.Bartelink en prof.dr.G.E.H.M.Rutten, huisartsen.

Universitair Medisch Centrum St Radboud, afd. Huisartsgeneeskunde, Netwerk Academische Huisartspraktijken Nijmegen CMR/NMP, Nijmegen.

Dr.W.J.C.de Grauw, huisarts; W.H.E.M.van Gerwen, datamanager; H.J.M.van den Hoogen, statisticus.

(g.e.h.m.rutten@med.uu.nl).

Contact prof.dr.G.E.H.M.Rutten (g.e.h.m.rutten@med.uu.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties