Iedereen een DNA-medicatiepas?

D7584_F0
Cornelis F. Vos
Saskia N. de Wildt
Cornelis Kramers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7584
Abstract

Genotype-geïnformeerd voorschrijven van verschillende medicatietypen zou leiden tot minder bijwerkingen in de klinische praktijk. De DNA-medicatiepas lijkt binnen handbereik. Of is deze uitspraak te rooskleurig?

Rubriek

Farmacogenetica belooft zorg op maat, wat betekent dat iedereen de juiste dosering krijgt door het voorschrijven van medicatie op geleide van het genotype. De te verwachten uitkomst: meer effectiviteit en minder bijwerkingen. Echter, de meerwaarde van een farmacogenetisch testpanel dat geschikt is voor meerdere typen medicatie was vooralsnog onvoldoende aangetoond.1

De PREPARE-studie

Deze maand verschenen de resultaten van de elders in het NTvG beschreven PREPARE-studie, gepubliceerd in de Lancet (D7576).1 PREPARE staat voor ‘Pre-emptive pharmacogenetic testing for preventing adverse drug reactions’. De studie is een door Nederlandse onderzoekers gecoördineerde Europese ‘real world’ implementatiestudie die werd uitgevoerd in 7 Europese landen (Nederland, Italië, Oostenrijk, Griekenland, Slovenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) waaraan bijna 7000 patiënten deelnamen. Als een geneesmiddel werd gestart waarvan de KNMP genotype-geïnformeerde voorschrijfadviezen heeft opgesteld, werd de patiënt ofwel behandeld volgens de richtlijnen van de KNMP (interventiegroep, n = 3342), ofwel kreeg de…

Auteursinformatie

Radboudumc, afd. Psychiatrie, Nijmegen: drs. C.F. Vos, psychiater. Afd. Farmacologie-Toxicologie: prof.dr. S.N. de Wildt, kinderarts-intensivist/klinisch farmacoloog (tevens: Erasmusmc, Sophia kinderziekenhuis, Rotterdam); prof.dr. C. Kramers, internist-klinisch farmacoloog.

Contact C.F. Vos (niels.vos@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Cornelis F. Vos Niet beschikbaar
Saskia N. de Wildt ICMJE-formulier
Cornelis Kramers Niet beschikbaar
Minder bijwerkingen door DNA-medicatiepas
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties