Het alternatief voor epo?

Hypoxie-induceerbare-factor-prolylhydroxylaseremmers

illustratie: musmus culus/iStock.com
Pien Rawee
Michele F. Eisenga
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7706
Abstract

Een groep van nieuwe geneesmiddelen, de zogenoemde hypoxie-induceerbare-factor-prolylhydroxylaseremmers, laat veelbelovende resultaten zien bij de behandeling van anemie bij patiënten met chronische nierschade. Zijn deze middelen een reëel alternatief voor de huidige behandeling met epo?

Samenvatting

Hypoxie-induceerbare-factor-prolylhydroxylaseremmers (HIF-PHI’s) vormen een nieuwe medicatiegroep voor de behandeling van renale anemie. HIF-PHI’s verhogen de expressie van genen als erytropoëtine en genen betrokken bij de ijzerhomeostase. In grote trials verhoogden HIF-PHI’s de hemoglobineconcentratie effectiever (superieur) dan placebo en even effectief (non-inferieur) als erytropoësestimulerende agentia (ESA). Daarbij leken HIF-PHI’s de ijzerparameters positief te beïnvloeden en ook effectief te zijn bij patiënten met verhoogde ontstekingswaarden. Wat betreft cardiovasculaire veiligheid waren HIF-PHI’s in de meeste studies vergelijkbaar met ESA. Wél gaven HIF-PHI’s een verhoogd risico op diep-veneuze trombose en trombosering van de shunt vergeleken met ESA. HIF-PHI’s kunnen als alternatief voor ESA worden beschouwd, met als mogelijke voordelen een positief effect op de ijzerhomeostase, de orale toedieningsvorm en de mogelijkheid om ook patiënten met ESA-resistentie te behandelen. De effectiviteit van HIF-PHI’s in deze subgroep moet echter nog worden aangetoond.

Auteursinformatie

UMCG, afd. Nefrologie, Groningen: drs. P. Rawee, promovendus; dr. M.F. Eisenga, aios interne geneeskunde-nefrologie.

Contact M.F. Eisenga (m.f.eisenga@umcg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Pien Rawee ICMJE-formulier
Michele F. Eisenga ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties