Hypertensie: eens primair, altijd primair?

Klinische praktijk
R.L. Braam
G.F.F.M. Pieters
Th. Thien
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:449-54
Abstract

Dames en Heren,

Hypertensie komt veel voor in de westerse wereld en is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Bij het merendeel van de patiënten met hypertensie is er geen bekende oorzaak en wordt er gesproken van essentiële of primaire hypertensie. Is er wel een aanwijsbare oorzaak, dan wordt de hypertensie ‘secundair’ genoemd. In de eerstelijnsgezondheidszorg zou 5 van de gevallen van hoge bloeddruk secundair zijn.1 2 Volgens de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG)3 en het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO kan men in de eerste lijn wat betreft het onderzoek naar de aanwezigheid van secundaire hypertensie volstaan met een goede anamnese, een gericht lichamelijk onderzoek en een beperkt laboratoriumonderzoek.

Wanneer de hypertensie goed reageert op (eenvoudige) behandeling, zal de behandelend arts meer steun vinden voor zijn werkhypothese ‘primaire hypertensie’. Reageert de hypertensie niet, zelfs niet op een combinatie van antihypertensieve medicatie, dan spreekt men…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum St Radboud, afd. Algemeen Interne Geneeskunde, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Dr.R.L.Braam, arts (thans: St. Antonius Ziekenhuis, afd. Cardiologie, Nieuwegein); dr.G.F.F.M.Pieters en prof.dr.Th.Thien, internisten.

Contact prof.dr.Th.Thien

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties