Het NTvG in coronatijd

Opinie
Redactie NTvG
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:B1663

artikel

Later zullen wij onze (klein)kinderen vertellen over dat merkwaardige jaar dat de wereld op slot ging. Niet door een gevecht met elkáár, waar we meestal de mondiale sfeer mee verpesten, maar met een klein venijnig stukje RNA, luisterend naar de naam SARS-CoV-2. Angstige blikken zijn op ons gericht: kunnen jullie ons straks wel helpen?

Hoe kunnen we als tijdschrift nog iets toevoegen aan de gigantische hoeveelheid informatie die u dagelijks op uw bordje krijgt? Op papier het laatste nieuws met u delen kan niet, puur vanwege de logistiek. Wel plaatsen we af en toe ‘corona-stukken’ in het blad die net even wat meer afstand nemen van de hete naald.

Actuelere informatie krijgt u via het COVID-19-dossier op onze website (ntvg.nl/covid-19). We plaatsen daar op u toegesneden informatie over de situatie in Nederland en links die toegang geven tot internationale publicaties met betrouwbare medische informatie.

Een groter dilemma dan hóe u te informeren is wat voor sóórt informatie u krijgt. We willen in principe altijd de discussie aangaan, andere kanten belichten en niet-gangbare meningen de ruimte geven. Maar is dat gevaarlijk in deze tijd? Er wordt momenteel zoveel misinformatie verspreid dat nuancering daar makkelijk mee verward kan worden. Is het beter ons te conformeren en bij te dragen aan ‘de centrale boodschap’?

We zullen u informeren over wat er speelt in de serieuze wetenschap over COVID-19. We besteden wel aandacht aan geruchten, premature berichtgeving of losse flodders, maar vooral door ze als zodanig te kwalificeren. Daar zetten we, met behulp van ons deskundige netwerk, informatie tegenover die net iets verder gaat dan de informatie die u via televisie, krant of twitter krijgt. Soms zal dat scherp zijn, kritisch ten aanzien van de partijlijn, maar nooit onverantwoord of ongefundeerd.

Een gevoel van dreigend onheil bekruipt ons allemaal. Dokters zijn net mensen. Tegelijkertijd voelen we ons klaarwakker, verantwoordelijk en verbonden.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties