Het is maar wat je ‘big’ noemt

Opinie
Yolanda van der Graaf
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:B1304

artikel

‘Patiëntgegevens koppelen aan het weer, of dossiers laten analyseren door hackers. Het levert […] interessante nieuwe inzichten op. “Op lange termijn worden verzekeraars hier blij van.”’ Met enige scepsis lees ik het zoveelste artikel over dit onderwerp in de lekenpers (http://tinyurl.com/fd1607). Grote databestanden als schatkamers zien. Mij lukt het maar niet en ook dit artikel overtuigt niet. Ik heb geleerd dat je een beantwoordbare vraag moet stellen. Zomaar wat grasduinen in grote datasets levert vooral veel ruis en onzin op. Het enige ‘opmerkelijke’ dat deze onderzoekers tot nu toe vonden was dat als er 2 dagen achtereen veel in het dossier van een psychiatrische patiënt wordt geschreven, er een grote kans bestaat dat die patiënt op dag 3 onhandelbaar is. Mijn mond viel open van verbazing. Niet omdat de bevinding zo opmerkelijk was, maar omdat deze als revolutionair werd opgediend. Het is geen nieuws dat de dikte van een patiëntendossier de complexiteit van die patiënt voorspelt. Bovendien zijn er vast heel wat betere voorspellers van onhandelbaar gedrag te bedenken dan veelschrijverij in de status.

Ik ben het dan ook van harte eens met de verzuchting van Henriëtte van der Horst dat we misschien eens wat langer moeten nadenken voor we iets zo nodig moeten publiceren (D482). Ze schrijft dit naar aanleiding van een groot onderzoek waarin geaggregeerde gegevens van meer dan 5000 huisartsen en 45.000 patiënten werden gebruikt om de relatie tussen de toegankelijkheid van de eerste lijn en vermijdbare opnames wegens diabetes mellitus te schatten (D566). Veel van de bevindingen zullen echter worden verklaard door de beperkingen in dergelijke datasets. Verzekeraars zullen er zeker niet gelukkig van worden, want hoe meer we registreren, hoe vaker we onterecht gaan interveniëren. Vooral de commercie – Philips is nooit ver weg als het over ‘big data’ gaat – wordt heel blij van deze nieuwe hype. Veel te vroeg dus dat gejubel over big data. Laten we eerst maar eens zien wat dit echt oplevert voordat we concluderen dat het ons leven gaat veranderen.

Wat er van nieuwe technologie terechtkomt, is interessanter om te volgen en wordt te weinig gedaan. Welke technieken maakten zich waar en welke niet, en waarom dan niet? Deze week lanceren we de rubriek ‘Nieuwe technieken: 5 jaar later’ en blikken we terug op de medische technieken die we enkele jaren geleden in het NTvG brachten (D271). Wat kwam ervan terecht? We beginnen de reeks met een succesvolle techniek, maar ook de minder geslaagde uitvindingen komen voor het voetlicht. Zo zullen we vast ook nog wel eens evalueren wat al die zogenaamde big data ons brachten.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties