Het inbrengen van centraalveneuze katheters en patiëntveiligheid

Opinie
E. de Jonge
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:226-7
Abstract

Zie ook het artikel op bl. 243.

Het plaatsen van een centraalveneuze katheter is een van de meest voorkomende invasieve procedures. De katheter wordt gebruikt voor langdurige intraveneuze toegang, parenterale voeding, hemodynamische bewaking, nierfunctievervangende therapie en het plaatsen van pacemakers. Het inbrengen van centraalveneuze katheters is niet zonder risico. Een strikte toepassing van aseptische maatregelen is nodig om het infectierisico te verkleinen. Andere complicaties zijn bloedingen, ritmestoornissen, pneumothorax en een verkeerde ligging van de katheter. Tenslotte lukt het niet altijd om een centraalveneuze katheter in te brengen; er zijn forse mislukkingspercentages beschreven (tot 30).1 In dit artikel ga ik in op factoren die van invloed zijn op succesvolle plaatsing van centraalveneuze katheters en op de mogelijke mechanische complicaties bij het inbrengen.

plaats van inbrengen

Centraalveneuze katheters kunnen worden ingebracht in de V. subclavia, de V. jugularis interna of de V. femoralis. Mechanische complicaties van de punctie komen bij…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, afd. Intensive Care Volwassenen, Postbus 22.660, 1100 DD Amsterdam.

Contact Hr.dr.E.de Jonge, internist-intensivist (e.dejonge@amc.uva.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties