Hartfalen afgenomen door maagverkleining bij obesitas

Casuïstiek
12-02-2018
Bente Botter, Eric Koolen, Gust van Montfort, Frank Bracke, Arthur Bouwman en Marc Buise

Achtergrond

Obesitas is een chronische ziekte en een risicofactor voor hartfalen. Bij eindstadium hartfalen kan harttransplantatie de enige behandelingsoptie zijn, maar obesitas is vanwege de slechte prognose een contra-indicatie voor deze ingreep. Soms kan bariatrische chirurgie en het gewichtsverlies dat daarop volgt bij patiënten met hartfalen en morbide obesitas de transplantatie-indicatie beïnvloeden.

Casus

Een 46-jarige patiënt met morbide obesitas en hartfalen onderging een ‘gastric sleeve’-resectie als voorbereiding op een harttransplantatie. Vanwege zijn obesitas kwam hij daarvoor namelijk niet direct in aanmerking. De bariatrische ingreep was ook bedoeld om via gewichtsverlies de symptomen van zijn hartfalen te verminderen en revalidatie mogelijk te maken. Een jaar na de operatie was de toestand van de patiënt zo veel verbeterd dat een harttransplantatie niet meer nodig was.

Conclusie

Bariatrische chirurgie is veilig voor patiënten met morbide obesitas en ernstig hartfalen en kan soms zelfs een harttransplantatie voorkomen.

Om deze pagina weer te geven moet u ingelogd zijn.

Heeft u nog geen abonnement?

Sluit een abonnement af

Heeft u al een abonnement?

Registreren

Log in als abonnee

Inloggegevens kwijt?