'Griep' na bezoek aan de tropen, een valkuil

Klinische praktijk
P.A. Kager
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1987;131:794-7

Dames en Heren,

Ziekten die relatief weinig worden gezien, waardoor de meeste artsen er geen persoonlijke ervaring mee hebben, krijgen het odium ingewikkeld te zijn. Ik denk aan malaria, een ziekte die in Nederland niet meer endemisch voorkomt. De Nederlandse arts is niet meer op de hoogte van de verschillende soorten malaria, van het gevarieerde klinische ziektebeeld, van de verschillende cycli in mug en mens, en van het feit dat men ondanks profylactische maatregelen vroeg of laat toch malaria kan krijgen. Vrijwel wekelijks ontmoeten wij onbekendheid en onbegrip.

Vaak duurt het dagenlang voordat de behandelende arts de diagnose malaria stelt omdat aan griep wordt gedacht, al meende de patiënt zelf waarschijnlijk malaria te hebben. Het lijkt algemeen bekend dat men bij iemand die met koorts uit de tropen terugkeert niet in de eerste plaats aan griep moet denken maar aan malaria, eventueel aan buiktyfus. Dat dit niet het geval is…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, afd. Inwendige Geneeskunde, Eenheid voor Tropische Geneeskunde en Infectieziekten, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Dr.P.A.Kager, internist.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties