Goede uitkomsten van vroege medicamenteuze zwangerschapsafbreking in een huisartspraktijk op Curaçao

Onderzoek
A.A. Boersma
B. Meyboom-de Jong
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:504-8
Abstract

Samenvatting

Doel

Evaluatie van vroege medicamenteuze zwangerschapsafbreking.

Opzet

Prospectieve, niet-geblindeerde, klinische studie.

Methode

In 2001-2005 wendden 371 vrouwen zich tot een middelgrote solohuisartspraktijk in het centrum van Willemstad op Curaçao met de vraag of een ongewenste zwangerschap afgebroken kon worden. Van deze vrouwen gaven er 74 in eerste instantie de voorkeur aan abortus per curettage, de overige 297 werden op eigen verzoek medicamenteus behandeld. Zij kregen in het 1e trimester van de zwangerschap methotrexaat i.m. en 3-5 dagen later misoprostol intravaginaal, of alleen misoprostol intravaginaal wanneer methotrexaat niet voorradig was. Twee dagen na de behandeling werd met abdominale echografie het resultaat geëvalueerd.

Resultaten

Bij 271/297 vrouwen was het resultaat van de medicamenteuze zwangerschapsafbreking bekend. Bij 219 (81) werd de zwangerschap in één keer beëindigd, bij 29 (11) nadat een tweede keer misoprostol intravaginaal was toegediend. In totaal werd bij 248/271 (92) vrouwen de zwangerschapsafbreking gerealiseerd. Bij 23 vrouwen was na het mislukken van de medicamenteuze behandeling curettage nodig (8). Er was geen significant verschil in slagingspercentage tussen de behandeling met de combinatie methotrexaat-misoprostol en de behandeling met misoprostol alleen.

Conclusie

Zwangerschapsafbreking met methotrexaat en misoprostol of met misoprostol alleen was een veilige methode, met een relatief kleine kans op een doorgaande zwangerschap. Het was een goed alternatief voor abortus per curettage.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:504-8

Auteursinformatie

Mw.A.A.Boersma, huisarts, Breedestraat (O) 33-35, Willemstad, Curaçao, Nederlandse Antillen.

Rijksuniversiteit Groningen, afd. Huisartsgeneeskunde, Groningen.

Mw.prof.dr.B.Meyboom-de Jong, emeritus hoogleraar.

Contact mw.A.A.Boersma (info@drboersma.com)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties