Glutensensitiviteit: hype of nieuwe epidemie?

Opinie
Petula Nijeboer
Chris J.J. Mulder
Gerd Bouma
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A6168
Abstract

Oprah kan niet meer zonder en Djokovic wint er Wimbledon mee: een leven zonder gluten. Tegenwoordig eet al bijna 10% van de Australiërs vrijwillig glutenvrij, Amerika volgt op de voet en ook in Nederland wint het zelfverkozen glutenvrije dieet snel aan populariteit. De zalen op medische congressen over dit onderwerp zitten gegarandeerd vol, en op internet worden fora volgeschreven door mensen die geloven in het heilzame effect van een glutenvrij dieet, zonder dat er bij hen sprake is van coeliakie of glutenallergie. Wat heet! Zoeken op ‘glutenvrij dieet’ op Google levert 4000 keer meer ‘hits’ op dan het aantal citaties op PubMed. Wat is hier aan de hand?

Geen coeliakie of glutenallergie

Coeliakie is een genetisch bepaalde chronische ontstekingsziekte van de dunne darm die wordt veroorzaakt door een immunologische reactie tegen gluten, een complex mengsel van peptiden dat voorkomt in tarwe, rogge en gerst. Deze ontstekingsreactie leidt tot weefselschade in…

Auteursinformatie

VU medisch centrum, afd. Maag-, Darm- en Leverziekten, Amsterdam.

Drs. P. Nijeboer, arts-onderzoeker; prof.dr. C.J.J. Mulder en dr. G. Bouma, maag-darm-leverartsen.

Contact dr. G. Bouma (g.bouma@vumc.nl)

Verantwoording

Belangenconflict en financiële ondersteuning voor dit artikel: de aanstelling van P. Nijeboer wordt gefinancierd door het Celiac Disease Consortium.
Aanvaard op 14 april 2013

Auteur Belangenverstrengeling
Petula Nijeboer ICMJE-formulier
Chris J.J. Mulder ICMJE-formulier
Gerd Bouma ICMJE-formulier
Tolerantie voor gluten door vroegere blootstelling?

Ook interessant

Reacties