Psychische klachten bij kind met glutensensitiviteit

Casuïstiek
25-03-2019
G.P.S. (Hugo) Kraijenhoff, Margot J.M. Smit, Roy H.T. van Vlerken en M. Luisa Mearin Manrique

Glutensensitiviteit zonder coeliakie (‘non-celiac gluten sensitivity’, NCGS) is een diagnose per exclusionem. Deze diagnose kan gesteld worden bij patiënten met klachten die afnemen bij eliminatie van gluten uit het dieet en bij wie coeliakie en een tarwe-allergie zijn uitgesloten.1 Kenmerkende gastro-intestinale klachten van NCGS zijn diarree, buikpijn, flatulentie en gewichtsverlies. Ook zijn er extra-gastro-intestinale symptomen beschreven,2 waaronder psychische klachten.3,4 Wij beschrijven een kind met buikklachten en psychische klachten ten gevolge van NCGS. De diagnose werd gesteld door middel van een dubbelblinde, placebogecontroleerde glutenprovocatietest.

Samenvatting

Achtergrond

Glutensensitiviteit zonder coeliakie (‘non-celiac gluten sensitivity’, NCGS) wordt de laatste jaren vaker erkend als een nieuwe entiteit binnen het spectrum van glutengerelateerde aandoeningen. Psychische klachten kunnen een uiting zijn van deze relatief nieuwe ziekte-entiteit.

Casus

Een 13-jarige patiënte werd verwezen naar de kinderarts vanwege buikklachten, dwanggedachten en angsten, die mogelijk uitgelokt werden door inname van gluten. Coeliakie en een tarwe-allergie werden uitgesloten. Een dubbelblinde, placebogecontroleerde glutenprovocatietest bevestigde de diagnose ‘NCGS’.

Conclusie

Bij kinderen met zowel buikklachten als psychische klachten moet de diagnose ‘NCGS’ overwogen worden.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing