Glucoseregulatie in ziekenhuis beter met closed-loop

Nieuws
Sarah E. Siegelaar
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D3211
Download PDF

artikel

Waarom dit onderzoek?

Hyperglykemie tijdens een ziekenhuisopname van patiënten met diabetes type 2 hangt samen met een toename in opnameduur, aantal complicaties en overlijden. Behandeling met subcutane insuline is noodzakelijk, maar kan hypoglykemie geven, is arbeidsintensief en vaak lastig uit te voeren vanwege maaltijden en medische interventies. Hierdoor is de glucoseregulatie in het ziekenhuis vaak suboptimaal.

Onderzoeksvraag

Verbetert een kunstmatige alvleesklier ofwel een ‘closed-loop’-systeem (continue subcutane insuline-infusie volgens een geautomatiseerd algoritme) de glucoseregulatie bij patiënten met diabetes type 2 op een reguliere afdeling van het ziekenhuis?

Hoe werd dit onderzocht?

136 patiënten met diabetes type 2 die opgenomen waren in het ziekenhuis én subcutane insulinetherapie nodig hadden, werden random verdeeld over een groep die insuline kreeg volgens het closed-loopsysteem (n = 70) en een groep die subcutane insulinetherapie kreeg (standaard behandeling; n = 66). Het closed-loopsysteem gaf geen maaltijdbolus en het algoritme hield geen rekening met een maaltijd. Bij patiënten uit beide groepen werden de glucosewaardes gemeten met een continue glucosemonitor. Bij patiënten in de standaardgroep was de waarde gemaskeerd. De streefwaarde was een glucoseconcentratie van 5,6 - 10,0 mmol/l. Patiënten werden gedurende 15 dagen gevolgd, of tot ontslag uit het ziekenhuis.

Belangrijkste resultaten

Patiënten in de interventiegroep bleven significant langer binnen de glucosestreefwaarde dan patiënten die de standaard behandeling kregen (primaire uitkomstmaat; 65,8 ± 16,8 vs. 41,5 ± 16,9%’; p < 0,001). Ook de gemiddelde glucosewaarde was lager in de interventiegroep (8,56 ± 1,61 mmol/l vs. 10,4 ± 2,39 mmol/l; p < 0,001). Dit resulteerde niet in meer hypoglykemieën of een toename van de tijd die een patiënt onder de streefwaarde bleef. Het absolute aantal hypoglykemieën was laag. De totale insulinedosering was gelijk in beide groepen (44,4 U vs. 40,2 U; p = 0,50). Er was geen verschil in uitkomsten als de tijd uitgesplitst werd naar overdag en ’s nachts. Bijna alle patiënten ervoeren het closed-loopsysteem als beter dan verwacht (98%). Het closed-loopsysteem was 99% van de tijd werkzaam.

Consequenties voor de praktijk

Het is veelbelovend dat de glucoseregulatie voor deze groep patiënten verbeterd kan worden door een closed-loopsysteem te gebruiken, terwijl het aantal hypoglykemieën niet toeneemt. Potentieel kan deze behandeling voor verbeterde uitkomsten zorgen bij deze groep patiënten. Daarnaast kan zo de werklast afnemen. Voordat het zover is, is het nodig dat zowel het gebruiksgemak als de kosten van het systeem verder onderzocht worden. Bovenal moet aangetoond worden dat deze verbeterde glucoseregulatie ook resulteert in kortere opnames, minder complicaties alsook kosteneffectief is.

Literatuur
  1. Bally L, et al. Closed-loop insulin delivery for glycemic control in noncritical care. NEJM. 2018;379:547-56. doi: 10.1056/NEJMoa1805233 Medline.

Auteursinformatie

Contact Sarah E. Siegelaar (s.e.siegelaar@amc.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties