Glaucoma simplex

Beginnen met laserbehandeling of oogdruppels?
Commentaar
15-01-2020
Thomas Theelen, Siamak Nobacht en Cathrien A. Eggink

Glaucoma simplex, ook primair openkamerhoekglaucoom genoemd, is een oogziekte die sluipenderwijs gezichtsvelduitval veroorzaakt zonder dat de patiënt klachten heeft. Naar schatting zijn er in Nederland meer dan een half miljoen mensen met glaucoma simplex, maar ongeveer de helft van hen weet niet dat zij de aandoening hebben. En dat terwijl glaucoma simplex goed te behandelen is.

Er zijn in Nederland naar schatting 314.900 mensen met glaucoom bekend bij de huisarts.1 De echte cijfers liggen waarschijnlijk veel hoger, zodat wij ervan uit moeten gaan dat de helft van de glaucoompatiënten niet bekend is en dus niet wordt behandeld.2 Er is op dit moment echter geen geschikt screeningsonderzoek om alle patiënten met glaucoom op te sporen.

Behandeling

Alleen het verlagen van de oogdruk is een bewezen effectief middel om de toename van gezichtsvelduitval af te remmen. De richtlijn van de European Glaucoma Society adviseert in eerste instantie oogdruppels toe te passen en bij onvoldoende resultaat een laserbehandeling van het trabekelsysteem of een operatie.3 Bij de laserbehandeling (selectieve laser-trabeculoplastiek, SLT) wordt de laser op het trabekelsysteem gericht, waarna de afvoer van het kamerwater verbetert en de oogboldruk afneemt (figuur).

Figuur

Selectieve laser-trabeculoplastiek

Behandeling voor openkamerhoekglaucoom

Het laserlicht (groen) wordt via een spiegeltje en een contactlens naar het trabekelsysteem in de oogkamerhoek geleid. De behandelaar plaatst onder indirect zicht ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing