Gepaste medicatiedoseringen voor zwangere en foetus

Illustratie van zwangere vrouw met een pil in haar hand
Charlotte Koldeweij
Jolien J.M. Freriksen
Saskia N. de Wildt
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:D7931
Abstract

Van de meeste geneesmiddelen is niet bekend welke dosering het best is voor zwangere vrouwen en hun foetus. Dat kan leiden tot suboptimale zorg. Farmacokinetische modellen kunnen hierin verandering brengen.

Driekwart van alle Nederlandse vrouwen gebruikt medicatie tijdens de zwangerschap.1 Dit varieert van paracetamol tegen hoofdpijn tot onderhoudsmedicatie voor epilepsie. Zwangerschapsspecifieke doseeradviezen ontbreken meestal wegens schaarste aan klinisch bewijs.2 Beschikbare farmacotherapeutische kennisbronnen – zoals de KNMP Kennisbank, Lareb Moeders voor Morgen en TDM-monografie.org – bieden vooral informatie over de geschiktheid van geneesmiddelen voor gebruik tijdens de zwangerschap of advies over het aanpassen van doseringen op basis van geneesmiddelspiegels. Dit gaat uit van a posteriori personaliseren van therapie, waarbij doseringen achteraf gewijzigd kunnen worden in het geval van afwijkende bloedspiegels. Het vooraf wijzigen van doseringen bij zwangere vrouwen wordt zelden geadviseerd.

In de praktijk blijkt dat zwangere vrouwen vaak medicatie krijgen voorgeschreven volgens doseeradviezen voor niet-zwangere volwassenen. De fysiologie van een zwangere vrouw verandert echter om de ontwikkeling van haar foetus te ondersteunen. Zo nemen het hartminuutvolume en de nierfiltratie toe en verandert de activiteit van enzymen die betrokken…

Auteursinformatie

Radboudumc, divisie Farmacologie en Toxicologie, afd. Farmacie, Nijmegen: drs. C. Koldeweij, arts-onderzoeker; dr. J.J.M. Freriksen, post-doctoraal onderzoeker; prof.dr. S.N. de Wildt, kinderarts-intensivist en klinisch farmacoloog (tevens: afd. Intensive Care, Radboudumc, Nijmegen en Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis, afd. Neonatale en Pediatrische Intensive Care, Rotterdam).

Contact C.J.M. Koldeweij (charlotte.koldeweij@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Verantwoording

Deze publicatie is gebaseerd op onderzoek dat is gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation (INV-023795). De bevindingen en conclusies in deze publicatie zijn die van de auteurs en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de standpunten of het beleid van de Bill & Melinda Gates Foundation.

Auteur Belangenverstrengeling
Charlotte Koldeweij ICMJE-formulier
Jolien J.M. Freriksen ICMJE-formulier
Saskia N. de Wildt ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Dit artikel wordt besproken in#32 Medicijnen in de zwangerschap
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties