Genetica in de medische praktijk na 2000

Klinische praktijk
J.K. Ploos van Amstel
T.W. van Haeften
J.C. Giltay
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1999;143:2261-5
Abstract

Samenvatting

- Binnen enkele jaren zullen de 80.000 menselijke genen in kaart zijn gebracht, hetgeen het inzicht in de genetische aspecten van een groot aantal ziekten sterk zal doen toenemen.

- Hiermee zal niet alleen meer inzicht worden verkregen in de relatief zeldzame monogene ziekten, maar ook in de vaak voorkomende multifactoriële aandoeningen, zoals atherosclerose, trombose en schizofrenie.

- Farmacogenetisch onderzoek zal steeds meer leiden tot specifieke individuele medicatie die afgestemd is op genetische variaties van de patiënt.

- Op korte termijn zal deze toename van kennis zich met name manifesteren op het gebied van de DNA-diagnostiek en erfelijkheidsadvisering, die te maken zullen krijgen met een voortdurende toename van aanvragen. De mogelijkheden voor de toepassing van deze kennis binnen de DNA-diagnostiek zullen vooral afhankelijk zijn van nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals de DNA-‘array’-technologie, en van automatisering.

- De toegenomen vraag naar erfelijkheidsadvisering zal beantwoord moeten worden door het aanstellen van genetisch consulenten, door intensivering van de samenwerking tussen klinisch genetici en orgaanspecialismen en door scholing van de orgaanspecialismen in de genetica.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum, Postbus 85.090, 3508 AB Utrecht.

Divisie Medische Genetica: dr.J.K.Ploos van Amstel, moleculair geneticus; dr.J.C.Giltay, klinisch geneticus.

Divisie Interne Geneeskunde en Dermatologie: dr.T.W.van Haeften, internist.

Contact dr.J.K.Ploos van Amstel

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties