Gele koorts uit Brazilië

Het belang van vaccinatie
Casuïstiek
09-10-2018
Anika Vermeij, Lennert Slobbe, Corine H. GeurtsvanKessel, Els van Nood, Chantal B.E.M. Reusken en Perry J.J. van Genderen

Samenvatting

Achtergrond

Sinds 2016 is er sprake van een sterke stijging van het aantal patiënten met een gelekoortsinfectie in Brazilië. Dit vormt een risico voor reizigers naar dit gebied die niet gevaccineerd zijn.

Casus

Begin januari kwam een ongevaccineerde reiziger uit São Paulo naar onze polikliniek met klachten die later bleken te passen bij een gelekoortsinfectie. De ziekte uitte zich bij hem met name in koorts, rugpijn, misselijkheid en een forse stijging van de leverenzymwaarden. Gele koorts verloopt gewoonlijk in meerdere fasen: het begint met een infectieuze periode, die overgaat in een tweede fase met klinische verbetering die ofwel doorzet, ofwel overgaat in een derde fase die uiteindelijk kan leiden tot multi-orgaanfalen. Bij onze patiënt heeft de derde fase zich niet voorgedaan.

Conclusie

Vaccinatie tegen gele koorts is de belangrijkste preventieve maatregel bij een reis naar gebieden waar het gelekoortsvirus circuleert. Gele koorts mag niet vergeten worden in de differentiaaldiagnose van een reiziger met koorts.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing