Een gerandomiseerde gecontroleerde trial

Geen meerwaarde van een therapeutische elastische kous na ‘korte strip’ wegens varices*

Onderzoek
Janine P. Houtermans-Auckel
Erik van Rossum
Joep A.W. Teijink
Anouk A.H.R. Dahlmans
Ed F.B. Eussen
Attila Krasznai
Saskia P.A. Nicolaï
Rob J.Th.J. Welten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A1448
Abstract

Samenvatting

Doel

Nagaan of het noodzakelijk is een therapeutische elastische kous (TEK) te dragen na een crossectomie met ‘kort strippen’ van de V. saphena magna (VSM).

Opzet

Gerandomiseerde gecontroleerde trial.

Methode

Met behulp van de computer werden 104 opeenvolgende patiënten die wegens primaire insufficiëntie van de VSM een crossectomie met korte strip zouden ondergaan, gerandomiseerd ingedeeld in een interventiegroep die na de operatie een TEK droeg gedurende 4 weken en een controlegroep die geen TEK kreeg. De primaire uitkomstmaat was oedeem van het been, vastgesteld met volumemeting. Secundaire uitkomstmaten waren pijn, postoperatieve complicaties en werkhervatting.

Resultaten

Het beenvolume daalde in de controlegroep (n = 52) van 3657 ml (SD: 687) tot 3640 ml (SD: 540) 4 weken na operatie (statistisch niet significant, p = 0,82). In de interventiegroep daalde het volume van 3629 ml (SD: 540) naar 3534 ml (SD: 543; p < 0,01). Patiënten in de controlegroep hervatten het werk gemiddeld 3,9 dagen eerder (p = 0,02). De groepen verschilden niet significant in beenoedeem (p = 0,18). Geen verschil werd geconstateerd in het aantal en soort postoperatieve complicaties (p = 0,26) en in de pijnscore (p = 0,51).

Conclusie

Een TEK heeft geen toegevoegde therapeutische waarde in de postoperatieve periode na kort strippen van de VSM voor oedeembeheersing, vermindering van pijn of complicaties en werkhervatting.

Auteursinformatie

*Dit onderzoek werd eerder gepubliceerd in het European Journal of Vascular and Endovascular Surgery (2009;38:387-91) met als titel ‘To wear or not to wear compression stockings after varicose vein stripping: a randomised controlled trial’.

Atrium Medisch Centrum (Parkstad), afd. Heelkunde, Heerlen.

J.P. Houtermans- Auckel, M ANP en A.A.H.R. Dahlmans, M ANP, nurse practitioners; E.F.B. Eussen, nurse practitioner in opleiding; drs. A. Krasznai en dr. R.J.Th.J. Welten, vaatchirurgen; drs. S.P.A. Nicolaï, arts-onderzoeker.

Hogeschool Zuyd Heerlen, fac. Gezondheid en zorg, Heerlen.

Dr. E. van Rossum, gezondheidswetenschapper.

Catharina Ziekenhuis, afd. Heelkunde, Eindhoven.

Dr. J.A.W. Teijink, vaatchirurg.

Contact J.P. Houtermans-Auckel, M ANP (jhs10@atriummc.nl)

Verantwoording

Dr. Edith de Boer van het VUmc stelde de opto-electronische perometer ter beschikking en Marie-José van Pey, dr. Jan-Willem Daemen en dr. Alita Hidding hielpen bij de uitvoering van het onderzoek.
Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 17 december 2009

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Th.A.A
van den Broek

Dit is een leuk onderzoek en artikel. Zowel oedeem als pijn, de belangrijkste redenen om een TEK als hulpmiddel te overwegen, werden gescoord en duidelijk is, dat een langduriger toepassing niet zinvol is. Overigens kwam een TEK ook niet naar voren als zinvolle toevoeging in de richtlijn varices. De vragen die blijven zijn: 1] is (een vorm van) compressie gedurende de 1e week na behandeling zinvol, aanvullend aan de eerste 24 uur postoperatieve compressie? 2] kan een TEK ook achterwege blijven na laser, RFA en andere intraveneuze behandelingen? Persoonlijk ben ik genegen beide vragen negatief te beantwoorden, maar voorlopig zal menigeen nog wel doorgaan voor deze twee indicaties. De laatste vraag: Wie gebruikt er in Nederland nog wel een kous, meer dan één week na een spataderoperatie?

Ted vd Broek, chirurg. Waterlandziekenhuis Purmerend