Gecombineerde lever-niertransplantatie: indicaties en resultaten in het Universitair Medisch Centrum Groningen, 1994/'05

Onderzoek
H.T.J. Mantel
C.I. Buis
J.J. Homan van der Heide
A.P. van der Berg
H.J. Verkade
E.B. Haagsma
P.M.J.G. Peeters
K.P. de Jong
M.J.H. Slooff
R.J. Porte
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:2260-5
Abstract

Samenvatting

Doel

Beschrijven van de resultaten van gecombineerde lever-niertransplantatie in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Opzet

Retrospectief.

Methode

Van alle patiënten die in de periode november 1994-december 2005 een gecombineerde lever-niertransplantatie ondergingen in het UMCG werden de gegevens geanalyseerd.

Resultaten

In de onderzoeksperiode werden 582 orthotope levertransplantaties en 1026 geïsoleerde niertransplantaties uitgevoerd. Bij 16 patiënten betrof het een gecombineerde lever-niertransplantatie: 4 patiënten waren kinderen (leeftijduitersten: 17 maanden-16 jaar) en 12 waren volwassenen (leeftijduitersten: 19-59 jaar). Bij alle patiënten waren beide organen afkomstig van dezelfde postmortale donor. De indicaties voor gecombineerde lever-niertransplantatie waren primaire hyperoxalurie type 1 (n = 6), polycysteuze lever-nierziekte (n = 3) en gecombineerd lever- en nierfalen, zonder aantoonbare onderlinge relatie (n = 7). De 1- en de 5-jaarspatiëntenoverleving was 88 (14/16), hetgeen niet significant verschilde van die na geïsoleerde levertransplantatie. 3 patiënten overleden: 2 na respectievelijk 11 dagen en 74 maanden aan de complicaties van een niet-succesvolle retransplantatie van de lever voor respectievelijk trombose van de A. hepatica en secundaire biliaire cirrose; de derde patiënt overleed 51 dagen na gecombineerde lever-niertransplantatie aan de gevolgen van sepsis.

Conclusie

Gecombineerde lever-niertransplantatie was een levensreddende ingreep bij deze geselecteerde groep patiënten met gecombineerd lever- en nierfalen. De patiëntoverleving was vergelijkbaar met die na een geïsoleerde levertransplantatie.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:2260-5

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Groningen, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

Afd. Chirurgie, sectie Hepatobiliaire Chirurgie en Levertransplantatie: hr.H.T.J.Mantel, coassistent; mw.C.I.Buis, assistent-geneeskundige; hr.dr.P.M.J.G.Peeters, hr.dr.K.P.de Jong, hr.prof.dr.M.J.H.Slooff en hr.dr.R.J.Porte, chirurgen.

Afd. Nefrologie: hr.dr.J.J.Homan van der Heide, nefroloog.

Afd. Maag-, Darm- en Leverziekten: hr.dr.A.P.van der Berg en mw.dr.E.B.Haagsma, internisten.

Afd. Kindergeneeskunde: hr.prof.dr.H.J.Verkade, kinderarts.

Contact hr.dr.R.J.Porte (r.j.porte@chir.umcg.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties