Fysische diagnostiek - auscultatie van foetale harttonen

Klinische praktijk
J.G. Nijhuis
P.P. van den Berg
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1999;143:455-8
Abstract

Samenvatting

- Het beluisteren, hoorbaar maken of registreren van foetale harttonen is tijdens de gehele zwangerschap mogelijk.

- In het eerste trimester heeft het ten doel te bewijzen dat de zwangerschap vitaal is; aanwezigheid van foetale hartactie heeft een sterke prognostische betekenis voor het uitblijven van een spontane abortus.

- Vanaf het einde van het tweede trimester wordt foetale hartactie gebruikt voor het beoordelen van de foetale conditie.

- De invoering van cardiotocografie heeft in vergelijking met intermitterende auscultatie geen meetbaar effect gehad op ernstige perinatale morbiditeit en sterfte; wel is mede daardoor het aantal verloskundige interventies toegenomen.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Obstetrie, Nijmegen.

Dr.J.G.Nijhuis en dr.P.P.van den Berg, vrouwenartsen.

Contact dr.J.G.Nijhuis, Academisch Ziekenhuis, afd. Obstetrie/Gynaecologie, Postbus 5800, 6202 AZ Maastricht

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Zieuwent, maart 1999,

Nijhuis en Van den Berg geven een heldere uiteenzetting over de waarde van auscultatie en registratie van foetale cortonen (1999:455-8). Als aanvulling op de door hen genoemde voordelen van de Doptone boven de monaurale stethoscoop geldt de toepassing tijdens de baring. De Doptone maakt het mogelijk om cortonen te beluisteren tijdens of vlak na een wee, ongeacht de houding en eventuele bewegingsonrust van de barende vrouw. Met name tijdens persen in zijligging of in zittende houding zou een monauralestethoscoop onmogelijke atletische capaciteiten van de verloskundige vergen.

Terecht benadrukken Nijhuis en Van den Berg de waarde van het vaststellen van foetale cortonen bij bloedverlies in het 1e trimester. Naar mijn ervaring kan vanaf de 10e week de Doptone in dat geval nuttig zijn bij uitspraken over de prognose ten aanzien van de vitaliteit van de zwangerschap. Bij het horen van coractie kan het echtpaar worden gerustgesteld, bij ontbreken ervan kan na 2 weken een nieuwe poging worden gedaan. Aangezien het Centraal Orgaan Tarieven Gezondheidszorg voor de begeleiding van een miskraam vanaf de 12e week een ruim tarief voor huisartsen heeft vastgesteld, zou aanschaf van een Doptone ook voor verloskundig niet actieve huisartsen wellicht zijn aan te bevelen.

G.M.M. Molleman

Maastricht, maart 1999,

Wij danken collega Molleman voor zijn reactie. Hij geeft een extra argument om tijdens de baring de Doptone te gebruiken en niet de monaurale stethoscoop. Feitelijk geeft dat steun aan onze stelling dat de monaurale stethoscoop voor de dagelijkse verloskundige praktijk obsoleet is geworden.

Bij vaginaal bloedverlies in het 1e trimester en een ‘negatieve Doptone’ adviseert Molleman herhaling van dit onderzoek na 2 weken. In ons artikel zijn wij bewust niet ingegaan op het beleid bij klinische problematiek, omdat het geadviseerde beleid in de eerste en de tweede lijn niet altijd hetzelfde is. Indien de zwangere en haar partner 2 weken wachten in een dergelijke situatie geen probleem vinden, is daartegen geen bezwaar, maar een echoscopisch onderzoek geeft wel een onmiddellijk antwoord op de vraag of de zwangerschap intact is. Voor deze indicatie kan in bijna elk ziekenhuis op zeer korte termijn een echoscopie worden gerealiseerd.

J.G. Nijhuis
P.P. van den Berg