Fotodermatologie

Klinische praktijk
M.A. de Rie
S. Pavel
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:1924-9
Abstract

Samenvatting

- De fotodermatologie vormt een belangrijk deel van het aandachtsgebied van de dermatoloog. Dit subspecialisme houdt zich niet alleen bezig met de bestudering van basale biologische processen, zoals effecten van ultraviolette (UV-)straling op het immuunsysteem van de huid (foto-immunologie), pigmentcellen of DNA (carcinogenese), maar vooral ook met klinische onderwerpen als fotoprotectie, fotosensitieve huidaandoeningen (fotodermatosen) en fototherapie.

- Door toepassing van kennis over de effecten van UV-straling op de huid, al dan niet in combinatie met fotosensibiliserende stoffen, zijn nieuwe vormen van foto(chemo)therapie ontwikkeld. Hierdoor is het mogelijk om niet alleen bij psoriasis, maar ook bij andere chronisch inflammatoire huidziekten goede therapeutische resultaten te bereiken, met minimale bijwerkingen.

- UV-straling wordt onder andere door DNA geabsorbeerd. Dit kan leiden tot onherstelbare DNA-schade en mutaties in genen die verantwoordelijk zijn voor regulatie van de celcyclus. Hierdoor kan huidkanker ontstaan. Daarnaast kan minder effectieve absorptie van UV-licht door het pigment feomelanine hiertoe bijdragen.

- De 3 belangrijkste vormen van huidkanker zijn het carcinoma basocellulare (per jaar in Nederland ruim 30.000 nieuwe patiënten), het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, afd. Huidziekten, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Dr.M.A.de Rie, dermatoloog.

Leids Universitair Medisch Centrum, afd. Dermatologie, Leiden.

Dr.S.Pavel, dermatoloog.

Contact dr.M.A.de Rie (m.a.derie@amc.uva.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties