Evaluatie van klinisch-pathologische conferenties met behulp van een programma voor 'computer-ondersteunde' diagnose; analyse van een honderdtal ziektegeschiedenissen

Onderzoek
P.L.M. Kerkhof
J. Helder
M.P. van Dieijen-Visser
J.J.A. Schreuder
C.P.H. van Dijke†
K. Gill
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1990;134:1552-6
Abstract

Samenvatting

Ziektebeschrijvingen zoals wekelijks gepubliceerd in The New England Journal of Medicine werden geanalyseerd met behulp van het computerprogramma Medwise. Dit programma beschikt over ruim 3500 profielen van ziektebeelden. De klinische gegevens van alle patiënten beschreven in 1986 en 1987 werden ingevoerd, en de diagnosen van het programma werden vergeleken met de formuleringen van het team van behandelend artsen en de uiteindelijke bevindingen van het pathologisch-anatomisch onderzoek. In 93 van de onderzochte 104 gevallen verschafte Medwise de correcte diagnose. In 15 gevallen kwam geen enkel alternatief uit de differentiële diagnose van de clinici overeen met de diagnose van de patholoog-anatoom; in 9 van deze 15 gevallen was de Medwise-diagnose wel dezelfde als die van de patholoog. In de 7 gevallen waarin Medwise tot een onjuiste diagnose geraakte, was in 6 gevallen de formulering van de clinici eveneens afwijkend van de pathologisch-anatomische diagnose.

Dit resultaat geeft aan dat interpretatie van klinische bevindingen met behulp van een computer een waardevol hulpmiddel kan zijn bij de diagnostiek van patiënten waarvan het ziekteverloop en de resultaten van laboratoriumonderzoek zorgvuldig zijn gedocumenteerd.

Auteursinformatie

Werkgroep Medwise, Postbus 1621, 3600 BP Maarssen.

Dr.P.L.M.Kerkhof, fysioloog; J.Helder, huisarts; mw.dr.M.P.van Dieijen-Visser, klinisch chemicus; drs.J.J.A.Schreuder, biolooginformaticus; dr.C.P.H.van Dijke†, artsbiochemicus; prof.dr.K.Gill, huisarts.

Contact dr.P.L.M.Kerkhof

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties