Erythema nodosum als reactiepatroon

Een breed spectrum van onderliggende oorzaken
Klinische les
26-05-2017
Angela L. Bosma, Myrte M. Stok, Hans van der Valk en Marinus C.G. van Praag

Dames en Heren,

Erythema nodosum is een huidaandoening die gekenmerkt wordt door pijnlijke erythemateuze nodi en plaques, met name aan de scheenbenen. Erythema nodosum is bij uitstek een huidziekte die een breder vakgebied beslaat dan de dermatologie, gezien de multifactoriële genese. Daarom is kennis van dit ziektebeeld voor de praktiserende medicus van belang. Ter illustratie beschrijven wij in deze klinische les de casussen van 3 patiënten met verschillende oorzaken voor deze aandoening.

Patiënt A, een 20-jarige vrouw, had sinds een half jaar wisselend pijnlijke, rode huidafwijkingen aan de onderbenen. Wij zagen patiënte een week nadat zij zich bij haar huisarts had gemeld met deze klacht. Bijkomend had zij last van malaise, vermoeidheid en hoesten. De huisarts verwees haar direct naar de dermatoloog omdat de huidafwijkingen op de voorgrond stonden. De huisarts had geen aanvullend onderzoek verricht.

Patiënte gebruikte behalve orale anticonceptie (ethinylestradiol/levonorgestrel) geen medicijnen. Zij had een blanco voorgeschiedenis. Bij het dermatologische onderzoek zagen wij op ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing