Behandeling van complicaties van chirurgie bij prostaatkanker

Erectiestoornis en incontinentie na prostatectomie

Klinische praktijk
Barbara M.A. Schout
Eric J.H. Meuleman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:A4667
Abstract

Samenvatting

  • Na het ondergaan van een radicale prostatectomie is 1 op de 5 mannen teleurgesteld over het functionele resultaat, met name door complicaties zoals erectiele disfunctie en urine-incontinentie.

  • Bij de aanpak van urine-incontinentie en erectiele disfunctie in het eerste jaar na de operatie zijn counseling en begeleiding van de patiënt noodzakelijk.

  • Om een irreversibele erectiestoornis te voorkomen is het belangrijk om vroeg na de operatie weer seksueel actief te worden, eventueel met gebruik van fosfodiësterase 5(PDE5)-remmers of met intracaverneuze zelfinjectietherapie.

  • Behandeling van urine-incontinentie bestaat in het eerste jaar na de operatie uit bekkenbodemspieroefeningen en advisering over het gebruik van opvangmateriaal, penisklem of condoomkatheter.

  • Wanneer urogenitale functiestoornissen desondanks na een jaar persisteren met significante impact op kwaliteit van leven, is implantatie van een erectieprothese of – afhankelijk van de mate van urineverlies – een suburethraal bandje (‘sling’) of sfincterprothese geïndiceerd.

Auteursinformatie

VU medisch centrum, afd. Urologie, Amsterdam.

Dr. B.M.A. Schout en prof.dr. E.J.H. Meuleman, urologen.

Contact prof.dr. E.J.H Meuleman (e.meuleman@vumc.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: het instituut van prof.dr. E.J.H. Meuleman ontving vergoedingen voor het ontwikkelen van educatieve uitingen van GSK en Benecke. Financiële ondersteuning voor dit artikel: geen gemeld.
Aanvaard op 5 september 2012

Auteur Belangenverstrengeling
Barbara M.A. Schout ICMJE-formulier
Eric J.H. Meuleman ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties