Embryo’s maken voor onderzoek: eerst niet, nu wel?

Opinie
M.C. (Corrette) Ploem
Wybo J. Dondorp
Guido M.W.R. de Wert
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:D966
Abstract

Ten tijde van de totstandkoming van de Embryowet, aan het begin van deze eeuw, vond de toenmalige regering de stap van wetenschappelijk onderzoek met zogenoemde restembryo’s – dit zijn embryo’s die na ivf overblijven – naar onderzoek waarvoor embryo’s speciaal tot stand moeten worden gebracht nog te groot. Ook vond zij het maatschappelijk draagvlak daarvoor te smal.1 Nu, zo’n 15 jaar later, is het tij schijnbaar gekeerd. De minister van VWS liet mede naar aanleiding van een – in haar opdracht uitgevoerd – onderzoek weten dat zij van plan is om via een Koninklijk Besluit het tot stand brengen van embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek toe te staan.2,3 Dat was trouwens eerder al de boodschap in de rapporten van 2 opeenvolgende wetsevaluaties.4,5 Kritische reacties op de voorgenomen wetswijziging lieten echter niet lang op zich wachten.6

In deze bijdrage geven we aan waar de voorgenomen verruiming van de…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, afd. Sociale Geneeskunde, Amsterdam.

Mr.dr. M.C. Ploem, gezondheidsjurist.

Maastricht University, onderzoeksscholen CAPHRI & GROW, afd. Health, Ethics & Society, Maastricht.

Dr. W.J. Dondorp en prof.dr. G.M.W.R. de Wert, ethici.

Contact mr.dr. M.C. Ploem (m.c.ploem@amc.uva.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
M.C. (Corrette) Ploem ICMJE-formulier
Wybo J. Dondorp ICMJE-formulier
Guido M.W.R. de Wert ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Martin
van Brakel

Geachte dames en heren,

Het is met ontsteltnis dat ik kennisnam van het opiniestuk 'Embryo's maken voor onderzoek: eerst niet, nu wel?'. Ik vind het een zeer kwalijke zaak om embryo's te 'kweken' met het doel daar (wetenschappelijk) onderzoek mee te verrichten.
Wanneer het DNA uit een eicel en een zaadcel samensmelten, ontstaat een genetische code met alle informatie voor één doel: de ontwikkeling van een mens. Ik ben dan ook van mening dat de bevruchte eicel al de status van 'mens-zijn' heeft. Het maken van embryo's voor onderzoek is dan het 'kweken' van mensen om daar onderzoek op te doen - en een mens heeft  intrinsieke waarde boven dat van een onderzoeksobject.
Aan een baby verlenen wij een beschermwaardige status; waarom zou het prille begin dat als doel heeft uit te groeien tot een mens, dat niet hebben? Voor zover er onderzoek wordt verricht met baby's, gebeurt dat alleen onder strenge zorgvuldigheid en met de toestemming van de ouders. Dit vind ik wel het minimale dat gevraagd moet worden, al neemt dit het voor mij zwaarder wegend ethisch bezwaar van de waardigheid van het embryo niet weg.
Ik roep de minister van Volksgezondheid en de koning op om de Embryowet hierin niet te verruimen.

Hoogachtend,
Martin van Brakel

Corrette
Ploem

De auteurs van het artikel 'Embryo's maken voor onderzoek: eerst niet, nu wel?' danken de heer Van Brakel voor diens reactie. We verwijzen bij deze gelegenheid graag naar een uitvoeriger bijdrage van de auteurs in het Tijdschrift voor Gezondheidsrecht (W.J. Dondorp, M.C. Ploem & G.M.W.R. de Wert, ‘Het kabinetsvoorstel tot verruiming van de Embryowet: een halve stap vooruit’, TvGR 2016, p. 536-544).