Eilandjesamyloïd en diabetes mellitus type 2

Klinische praktijk
J.W.M. Höppener
M.G. Nieuwenhuis
Th.M. Vroom
C.J.M. Lips
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:1995-5
Abstract

Samenvatting

- Diabetes mellitus type 2 is een heterogene en multifactoriële aandoening die gepaard gaat met ernstige complicaties en een verminderde levensverwachting.

- Histopathologisch wordt type-2-diabetes gekenmerkt door een eiwitneerslag in de eilandjes van Langerhans in het pancreas (‘eilandjesamyloïd’).

- In 1986 werd de bouwsteen van dit amyloïd ontdekt: ‘islet amyloid polypeptide’ (IAPP), bestaande uit 37 aminozuren. Deze ontdekking leidde tot intensivering van onderzoek naar eilandjesamyloïdose.

- Vooral door toepassing van de transgenemuizentechnologie werd ontdekt dat eilandjesamyloïdose zowel gevolg als (mede)oorzaak is in de pathogenese van type-2-diabetes.

- Zo bleek dat dit lokale proces een pathogene factor is die een rol speelt bij de dood van β-cellen en de afname van insulineproductie. Deze wetenschap levert mogelijkheden op voor ontwikkeling van nieuwe (preventieve) therapie en daardoor mogelijk een betere levensverwachting voor personen met aanleg voor type-2-diabetes.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, Postbus 85.500, 3508 GA Utrecht.

Disciplinegroep Interne Geneeskunde, afd. Endocrinologie: dr.J.W.M. Höppener, moleculair bioloog (tevens: disciplinegroep Pathologie); mw.M.G.Nieuwenhuis, internist; prof.dr.C.J.M.Lips, endocrinoloog.

Disciplinegroep Pathologie: mw.prof.dr.Th.M.Vroom, emeritus hoogleraar, patholoog.

Contact dr.J.W.M.Höppener (j.w.m.hoeppener@lab.azu)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties