Effectiviteit en veiligheid van simvastatine, een nieuw cholesterolverlagend geneesmiddel

Onderzoek
M.J.T.M. Mol
P.M.J. Stuyt
A.F.H. Stalenhoef
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1989;133:362-6
Abstract

Samenvatting

Het effect van simvastatine, een remmer van de cholesterolsynthese, werd onderzocht bij 50 patiënten met een hypercholesterolemie. In een eerste onderzoek werden 24 patiënten met een cholesterolgehalte in het serum van 10,74 (SD 1,59) mmoll behandeld met 40 mg simvastatine per dag gedurende 6 maanden. Het cholesterolgehalte daalde na 4 tot 8 weken tot een stabiele waarde 30 tot 36 onder de uitgangswaarde. Gemiddeld daalde het triglyceridengehalte met 16 tot 28 en steeg het ‘high density lipoprotein’(HDL)-cholesterol met 6 tot 11.

In een tweede onderzoek werden 26 patiënten met een cholesterolgehalte in het serum van 12,35 (SD 2,05) mmoll gedurende 2 jaar behandeld met 40 mg simvastatine per dag al dan niet in combinatie met een galzuurbindend kunsthars. Er werd een daling van het cholesterolgehalte in het serum gevonden die de gehele verdere periode gelijk bleef; na 2 jaar bedroeg deze gemiddeld 43. In combinatie met een galzuurbindend kunsthars was de daling van het cholesterolgehalte in het serum 12 groter dan met uitsluitend gebruik van simvastatine. In de hele groep daalde het triglyceridengehalte met gemiddeld 16 en steeg het HDL-cholesterolgehalte met gemiddeld 9. Er waren geen bijwerkingen, behalve sporadisch een stijging van het alanine-aminotransferase- en creatine-fosfokinasegehalte.

Simvastatine blijkt een grote aanwinst te zijn voor de behandeling van hypercholesterolemie.

Auteursinformatie

Sint Radboudziekenhuis, Kliniek voor Inwendige Ziekten, afd. Algemene Interne Geneeskunde, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Contact M.J.T.M.Mol, assistent-geneeskundige; dr. P. M.J. Stuyt, internist; dr.A.F.H.Stalenhoef, internist

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties