Een vrouw met pijnlijke, gezwollen benen

Wat is de diagnose?
Ben Tomlow
Miriam Rellum
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A1336
Abstract

Casus

Een 72-jarige vrouw, afkomstig uit het binnenland van Suriname, werd opgenomen vanwege chronische, intermitterende klachten van claudicatie en pijnlijke, opgezette benen. Zij was al jaren eerder bij een arts geweest voor dezelfde klachten, maar toen was er geen diagnose gesteld. Bij lichamelijk onderzoek werden geen afwijkingen gevonden, behoudens fors opgezette, hard aanvoelende benen met een hobbelig aspect en vergroving van de huidstructuur. Tijdens de opname werden meerdere keren wormen in en rondom het bed van patiënte aangetroffen. De diagnose ‘elefantiasis als gevolg van filariasis’ kon gesteld worden op basis van lichamelijk onderzoek en beoordeling van de gevonden wormen. Filariasis…

Auteursinformatie

Diakonessenhuis, afd. Gynaecologie, Paramaribo, Suriname.

Drs. B. Tomlow, coassistent gynaecologie (thans: aios longziekten Medisch Centrum Alkmaar, Alkmaar); drs. M. Rellum, aios gynaecologie.

Contact drs. B. Tomlow (1000702@mca.nl)

Verantwoording

Aanvaard op 21 februari 2010

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

In het bovengenoemde artikel staat wel een erg onzinnige, tevens overbodige mededeling, die enige correctie vereist: in regel  9-10 staat "meerdere keren wormen  in en rondom het bed....aangetroffen."
Deze mededeling kan onmogelijk iets met de beschreven elefantiasis te maken hebben: de microfilariae (infectieuse larven) van lymfatische filariasis, waarvan elefantiasis een eindstadium kan zijn, worden overgebracht door muggen. De volwassen wormen verblijven in de lymfklieren van m.n. het kleine bekken. Als deze wormen dood gaan - na vele jaren-, treedt er een reactie op in die lymfvaten waardoor de lymfeafvloed ernstig wordt verstoord en het lymfoedeem = elefantiasis ontstaat. Wormen rond een bed moeten andere  wormen zijn m.n. Ascaris lumbricoides(spoelworm).
Behalve een afkeurende tendens in die zinsnede, is het een absoluut onzinnige opmerking.

Ik kon niet anders dan reageren!

 

Met vriendelijke groeten

Jose C.F.M.Wetsteyn, MD, PhD, Div.Infectious Diseases, Tropical Medicine & AIDS Academic Medical Center, Amsterdam

College Wetsteyn heeft helemaal gelijk. In regel 9-10 werd door mijzelf foutief gemeld dat er, meerdere keren wormen in en rondom het bed van patiënte werden aangetroffen, echter de infectieuze larven van lymfatische filariasis verblijven in de lymfklieren van m.n. het kleine bekken waarbij zij niet uit het lichaam migreren. De gevonden wormen kunnen dus niet verklaard worden met de diagnose filariasis. Mogelijk was er bij de beschreven patiënt tevens sprake van een secundaire (parasitaire) infectie met bv een spoelworm wat endemisch ook zeer goed zou kunnen.Mijn excuus voor de verwarring.

 

Ben Tomlow, AIOS Interne/longziekten