Een vrouw met angineuze klachten en niet-afwijkende kransvaten

Klinische praktijk
M.A. Asselman
S.W. Westra
F.W.A. Verheugt
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:2155-9
Abstract

Dames en Heren,

Coronaire hartziekte is nog steeds de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. De eerste verschijnselen van deze aandoening zijn divers en variëren van typische angina pectoris de novo tot plotselinge hartdood. Het opsporen van patiënten met al of niet symptomatische ischemische hartziekte zou vele hartdoden in Nederland kunnen voorkomen.

Men neemt algemeen aan dat atherosclerose van de kransslagaderen de basis vormt van het klinisch spectrum van ischemische hartziekte. Boven op een atherosclerotische plaque kan zich een trombus vormen als deze plaque plotseling scheurt.1 Acute ischemie kan leiden tot massale infarcering en plotselinge dood, maar ook tot minimale myocardbeschadiging, die zich alleen uit in acute borstklachten, geringe ecg-veranderingen en de uitstoot van gevoelige hartmerkstoffen.2

De meeste patiënten die voor het eerst klachten hebben van ischemische hartziekte in de algemene praktijk hebben een acuut hartinfarct of dienen zich in de eerste of tweede lijn aan met borstklachten die…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum St Radboud, afd. Cardiologie, 670, Hart-longcentrum, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Hr.drs.M.A.Asselman en hr.drs.S.W.Westra, artsen in opleiding tot cardioloog; hr.prof.dr.F.W.A.Verheugt, cardioloog.

Contact hr.prof.dr.F.W.A.Verheugt (f.verheugt@cardio.umcn.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

F.I.
Guldemond

Ubachsberg, oktober 2008,

Collegae Asselman et al. geven een heldere benadering van klachten van pijn op de borst (2008:2155-9). Niet altijd wordt een afdoende verklaring gevonden en spreekt men van ‘syndroom X’. In de beschrijving van de casus missen wij twee gegevens:

- Is er bij patiënte ook sprake (geweest) van houdingsgebonden klachten?

- Is bij patiënte de aanwezigheid van een pectus excavatum uitgesloten?

Het is niet waarschijnlijk, maar ook niet onmogelijk dat de klachten van patiënte berusten op een pectus excavatum. Zie hiervoor de casuïstische mededeling in dit tijdschrift, waarin wij aanbevelen om bij onverklaarde cardiale klachten een pectus excavatum als oorzaak van de klachten uit te sluiten (2008:337-41). Na publicatie van ons artikel hebben wij meerdere patiënten met onverklaarde cardiale klachten gezien, die een pectus excavatum bleken te hebben en bij wie de klachten na een operatieve correctie zijn verdwenen.

F.I. Guldemond
P.F.H.M. Höppener
J.A. Kragten
Y.D. van Leeuwen
J. Siebenga
M.A.
Asselman

Nijmegen, november 2008,

Wij kennen de casuïstische mededeling van collegae Guldemond et al. over het pectus excavatum. Onze patiënte had bij lichamelijk onderzoek geen pectus excavatum. Evenmin had zij houdingsgebonden klachten. Dit wordt altijd bij de anamnese uitdrukkelijk nagevraagd.

M.A. Asselman
S.W. Westra
F.W.A. Verheugt