Een pijnlijke ontmoeting met de pieterman (Echiichtis vipera)

Klinische praktijk
F. van Otterdijk
I. de Vries
J. Meulenbelt
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1997;141:1428-30
Abstract

Samenvatting

– Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is de afgelopen 2 jaar tientallen malen verzocht informatie te verstrekken over intoxicaties als gevolg van steken door de pieterman (Echiichtis vipera), een vis.

– Het gifapparaat van de pieterman bestaat uit kieuwbladstekels en 5 tot 8 dorsale gifstekels. De vis graaft zich in de zanderige of modderige zeebodem in en wacht op prooi.

– Het toxinemengsel dat bij contact met de stekels in de huid komt, leidt tot een hevige lokale reactie, die vooral gekenmerkt wordt door pijn. Zonder behandeling houdt deze pijn 24 h aan. Lokaal kan een erythemateus oedeem ontstaan dat zich over de hele extremiteit kan uitbreiden en dat dagen kan aanblijven. Systemische reacties zijn zeldzaam.

– Omdat het toxinemengsel hittelabiel is, is de behandeling in principe eenvoudig: de wond schoonmaken en het getroffen lichaamsdeel zo snel mogelijk in warm (45°C) water onderdompelen gedurende 30-90 min. Dan verdwijnt de pijn.

Auteursinformatie

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum, Postbus 1, 3720 BA Bilthoven.

F.van Otterdijk, student biologie; mw.I.de Vries, internist; dr.J.Meulenbelt, internist-toxicoloog.

Contact mw.I.de Vries

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties