Een jongen met pijnlijke zwelling in lies

Medisch beeld
Marthe C.M. Peeters
Herman M. Schuttevaer
H.J.R (Eric) van der Horst
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7020
Abstract

Casus

Een 6-jarige jongen met een blanco voorgeschiedenis kwam op de Spoedeisende Hulp wegens een verdenking op een beklemde liesbreuk. Hij had een toenemend pijnlijke zwelling in de rechter lies sinds 4 dagen. In de rechter liesregio was een zwelling zichtbaar met een diameter van 7 cm. Bij palpatie was de zwelling pijnlijk en hard. Rechtszijdig in het scrotum voelden wij een structuur die niet wij niet duidelijk herkende als een testis. Anamnestisch was de rechter testis eerder wel scrotaal gelegen.

Wij besloten echografisch onderzoek te verrichten. Daarbij was een gezwollen, ectopische testis zichtbaar. Na exploratie door de chirurg en…

Auteursinformatie

Alrijne ziekenhuis, afd. Urologie, Leiderdorp: dr. M.C.M. Peeters, anios urologie; afd. radiologie: drs. H.M. Schuttevaer, radioloog. Amsterdam UMC, afd. Urologie, Amsterdam: drs. H.J.R. van der Horst, uroloog.

Contact M.C.M. Peeters (m.c.m.peeters@lumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Dr. C.A. (Katja) Goossens-Laan, drs. Frederieke A.M. Hollants en dr. Barbara M.A. Schout gaven waardevol commentaar op een eerdere versie van het manuscript.

Auteur Belangenverstrengeling
Marthe C.M. Peeters ICMJE-formulier
Herman M. Schuttevaer ICMJE-formulier
H.J.R (Eric) van der Horst ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties