Een in het schedelbeen verankerd hoortoestel voor versterking van de beengeleiding

Onderzoek
C.W.R.J. Cremers
A.F.M. Snik
A.J. Beynon
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:468-71
Abstract

Samenvatting

Het doel van dit onderzoek was het vergelijken van het horen en verstaan met een nieuw type beengeleiderhoortoestel en conventionele beengeleiderhoortoestellen. Het nieuwe toestel genaamd BAHA (bone anchored hearing aid) is percutaan verbonden met de schedel, de conventionele toestellen transcutaan. Bij 15 patiënten werd op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde van het Academisch Ziekenhuis Nijmegen het spraakverstaan met beide typen hoortoestellen uitvoerig geëvalueerd.

De patiënten hadden een middenoorverlies met daarnaast en binnenoorverlies van ten hoogste 60 dBHL. Een conventioneel luchtgeleidingshoortoestel (achter of in het oor) was voor hen ongeschikt bijv. ten gevolge van chronische looporen of gehoorganganomalieën. Een conventioneel beengeleiderhoortoestel, welke een op de huid drukkende transducer bevat, was afgewezen ten gevolge van slecht verstaan of serieuze bijkomende klachten zoals hoofdpijn en drukpijnen. Bij de eerste ingreep werd een titaniumschroef in de schedel, achter het oor, geïmplanteerd. Na enige maanden werd tijdens een tweede operatie de percutane opbouw geplaatst. Bij alle patiënten verliepen de ingrepen zonder problemen en na de operatie deden zich geen infecties van belang voor. Het spraakverstaan in stilte en in rumoer werd bepaald met zowel de BAHA als het conventionele toestel. Verschillen in spraakverstaan werden als significant beschouwd indien deze groter waren dan tweemaal de bekende intra-individuele standaarddeviatie.

Bij het spraakverstaan in stilte bleken 7 van de 15 patiënten met de BAHA significant beter te verstaan dan met een conventioneel toestel. Bij de overige patiënten werd geen verschil gevonden. Bij het spraakverstaan in rumoer werd bij 9 van de onderzochte 11 patiënten een significante verbetering gezien bij het dragen van de BAHA t.o.v. het conventionele toestel. Bij 2 patiënten werd noch in stilte noch bij ruis een significant verbeterd verstaan met de BAHA gevonden; overigens waren bij beide patiënten de verstaanscores met de BAHA wel beter dan met het conventionele toestel. Geconcludeerd werd dat in de huidige studie het BAHA-toestel beter voldoet dan een conventioneel beengeleidertoestel. Dit komt overeen met de mening van de patiënten.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis St. Radboud, Universiteitskliniek voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Dr.C.W.R.J.Cremers, KNO-arts; dr.ir.A.F.M.Snik, audioloog en A.J.Beynon, logo-akoepedist.

Contact dr.C.W.R.J.Cremers

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties