Dwalingen in de methodologie. XXI. Hoe te komen tot een gewogen totaalscore van afzonderlijke scores op een vragenlijst

Klinische praktijk
G.J.P. van Breukelen
M.P.F. Berger
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:1580-4
Abstract

Samenvatting

- In medisch onderzoek worden antwoorden van patiënten op een aantal vragen vaak gecombineerd tot één uitkomstmaat of totaalscore voor een algemener patiëntkenmerk, bijvoorbeeld mobiliteit.

- Voor de weging van deze vragen in de berekening van de totaalscore bestaan er verschillende klinische en statistische criteria. De keuze van de gewichten kan de verschillen tussen patiënten beïnvloeden.

- De totaalscore wordt meestal statistisch geanalyseerd alsof deze variabele van interval-meetniveau is en daarmee conclusies over de grootte van verschillen tussen patiënten toestaat, maar deze totaalscore is eerder van ordinaal meetniveau. De onjuistheid van deze intervalaanname kan de verschillen tussen (groepen) patiënten beïnvloeden.

- Tenslotte zijn verschillen tussen patiënten minder afhankelijk van de wegingsmethode en van de aanname van interval-meetniveau naarmate de totaalscore gebaseerd is op homogenere vragen.

- Voor zowel de homogeniteitsbepaling als de weging zijn er statistische methoden beschikbaar in de standaardcomputersoftware.

Auteursinformatie

Universiteit Maastricht, capaciteitsgroep Methodologie en Statistiek, Postbus 616, 6200 MD Maastricht.

Dr.G.J.P.van Breukelen en prof.dr.M.P.F.Berger, methodologen-statistici.

Contact prof.dr.M.P.F.Berger (martijn.berger@stat.unimaas.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties