Diagnostiek van leverfibrose en -cirrose

Klinische praktijk
J.E. Arends
R.J. de Knegt
K.J. van Erpecum
I.M. Hoepelman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:1502-6
Abstract

Samenvatting

- Leverbiopsie is de gouden standaard in de diagnostiek van leverziekten, ondanks beperkingen zoals ‘sampling error’ en het invasieve karakter.

- Gelet op de toenemende prevalentie van leverfibrose en -cirrose, zijn er nieuwe niet-invasieve methoden in ontwikkeling die mogelijk de leverbiopsie gaan vervangen.

- De Fibroscanmethode, die echografisch de stijfheid van de lever meet als maat van fibrose of cirrose, is eenvoudig uitvoerbaar en de inter- en intra-observervariabiliteit zijn klein. De accuratesse, ten opzichte van leverbiopsie, is hoog voor het onderscheid tussen cirrose en fibrose, maar is minder voor de verschillende stadia van fibrose.

- De Fibrotest is de meest onderzochte combinatie van serummerkers voor fibrose. De accuratesse is lager dan die van de leverbiopsie.

- In de komende jaren moeten verschillende onafhankelijke onderzoeksgroepen de Fibroscanmethode en de combinatie van serummerkers onderzoeken in verschillende patiëntenpopulaties en met gestandaardiseerde afkappunten en deze vergelijken met leverbiopten van voldoende lengte. Op die manier is de waarde van deze niet-invasieve methoden te beoordelen.

- Een mogelijke toekomstige rol voor serummerkers ligt in de combinatie ervan met de Fibroscan, waarbij een discrepantie tussen de beide uitslagen zou kunnen leiden tot het doen van een leverbiopsie.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:1502-6

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, Postbus 85.500, 3508 GA Utrecht.

Afd. Maag-, Darm- en Leverziekten: hr.dr.K.J.van Erpecum, maag-darm-leverarts.

Erasmus MC, afd. Maag-, Darm- en Leverziekten: hr.dr.R.J.de Knegt, maag-darm-leverarts.

Contact Afd. Inwendige Geneeskunde en Infectieziekten: hr.J.E.Arends, assistent-geneeskundige; hr.prof.dr.I.M.Hoepelman, internist-infectioloog (j.e.arends@umcutrecht.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties