Diagnostiek en behandeling van hiv-gerelateerde kaposisarcomen

Klinische praktijk
A.K.L. Reyners
H.G. Sprenger
A.J.H. Suurmeijer
W.T.A. van der Graaf
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:589-93
Abstract

Rectificatie

In het artikel met de bovenstaande titel van de hand van A.K.L.Reyners, H.G.Sprenger, A.J.H.Suurmeijer en W.T.A.van der Graaf, verschenen in nummer 11 van de huidige jaargang (2006;150:589-93), is ten onrechte dr.P.C.van Voorst Vader, dermatoloog, afd. Dermatologie, Universitair Medisch Centrum Groningen, niet als auteur vermeld, ondanks een substantiële bijdrage aan de verslaglegging. De juiste auteurslijst is: A.K.L.Reyners, H.G.Sprenger, P.C.van Voorst Vader, A.J.H.Suurmeijer en W.T.A.van der Graaf.

Diagnosis and treatment of HIV-related Kaposi’s sarcoma

- Dr.P.C.van Voorst Vader, dermatologist, department of Dermatology, University Medical Centre Groningen, the Netherlands, was erroneously not mentioned as co-author of the article with the title stated above, published in issue 11 of this year’s journal (2006;150:589-93), despite his considerable contribution to the reporting. The correct sequence of the authors is: A.K.L.Reyners, H.G.Sprenger, P.C.van Voorst Vader, A.J.H.Suurmeijer and W.T.A.van der Graaf.

Dames en Heren,

Het kaposisarcoom is een aidsdefiniërende aandoening bij hiv-geïnfecteerde patiënten. In de periode 1998-2002 was de incidentie gemiddeld 40 patiënten per jaar in Nederland, terwijl deze in de periode 1990-1994, vóór de invoering van de krachtige antiretrovirale therapie (‘highly active antiretroviral therapy’; HAART), gemiddeld 123 patiënten per jaar was (www.kankerregistratie.nl). Niet alleen is het kaposisarcoom heden ten dage nog steeds een indicator voor een (nog niet gediagnosticeerde) hiv-infectie, ook is het veelal het eerste symptoom van aids. Aangezien patiënten zich bij verschillende disciplines kunnen presenteren met een kaposisarcoom en het voor de behandeling belangrijk is om deze zeldzame aandoening te onderkennen, beschrijven wij aan de hand van twee ziektegeschiedenissen het klinisch beeld, de diagnostiek en de behandelingsmogelijkheden.

Patiënt A, een 42-jarige heteroseksuele man, werd naar onze polikliniek Dermatologie verwezen in verband met sinds enkele maanden aanwezige paarsblauwe plekken op de huid en in de mondholte. Daarnaast bestond er…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Groningen, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

Afd. Medische Oncologie: mw.dr.A.K.L.Reyners en mw.dr.W.T.A.van der Graaf, internisten-oncologen.

Afd. Interne Geneeskunde: hr.H.G.Sprenger, internist-infectioloog.

Afd. Pathologie: hr.dr.A.J.H.Suurmeijer, patholoog.

Contact mw.dr.A.K.L.Reyners (a.k.l.reyners@int.umcg.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties