Diagnose in beeld (290). Een vrouw met pijnlijke vingergewrichten met zwelling

Wat is de diagnose?
J.W.G. Jacobs
A.W.A.M. van Rijthoven
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1982
Abstract

Casus

Een 38-jarige vrouw bezocht de polikliniek wegens gewrichtsklachten. Anamnestisch had patiënte al 3 jaar last van pijn en zwelling van het proximale interfalangeale gewricht (PIP-gewricht) van de middelvinger rechts en sedert een jaar ook van andere PIP-gewrichten van de handen. Zij had geen langdurige (dat wil zeggen ? 1 h durende) gegeneraliseerde ochtendstijfheid, noch pijn in de voeten. Bij lichamelijk onderzoek werd geen artritis van de PIP-gewrichten vastgesteld. Er was wel een afgegrensde, enigszins rood verkleurde zwelling aanwezig op deze gewrichten, het duidelijkst op het 3e PIP-gewricht rechts (figuur a). Bij laboratoriumonderzoek was de BSE 6 mm/1e uur…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, afd. Reumatologie en Klinische Immunologie, F02.127, Postbus 85.500, 3508 GA Utrecht.

Hr.dr.J.W.G.Jacobs en hr.dr.A.W.A.M.van Rijthoven, reumatologen.

Contact hr.dr.J.W.G.Jacobs (j.w.g.jacobs@umcutrecht.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

J.H.
van Uchelen

Zwolle, oktober 2006,

Collega’s Jacobs en Van Rijthoven beschrijven een illustratieve casus van ‘knuckle pads’ (2006:1982). Wij willen hieraan toevoegen dat, anders dan bij hun patiënte, knuckle pads meestal pijnloos zijn en een voorbode kunnen zijn van de ziekte van Dupuytren. Bij gemiddeld 15% van de patiënten met de ziekte van Dupuytren worden knuckle pads beschreven.

J.H. van Uchelen
P. Houpt
Literatuur
  1. Mikkelsen OA. Dupuytren’s disease – initial symptoms, age of onset and spontaneous course. Hand. 1977;9:11-5.

  2. Mikkelsen OA. Epidemiology of a Norwegian population. In: McFarlane RM, McGrouther DA, Flint MH, editors. Dupuytren’s disease. Edinburgh: Churchill Livingstone; 1990. p. 191-200.

Utrecht, oktober 2006,

Inderdaad zijn knuckle pads vaak pijnloos; ze worden nogal eens bij toeval gediagnosticeerd. Medische observaties door specialisten zijn onderhevig aan selectiebias. Knuckle pads kunnen bij patiënten van de reumatoloog samenhangen met gewrichtspijn, zoals in de beschreven casus, omdat gewrichtspijn een veelvoorkomende reden is om de reumatoloog te bezoeken. Bij de plastisch chirurg zullen patiënten zich veeleer vervoegen wegens afwijkingen van de vingergewrichten waarbij men niet aan artritis denkt, omdat de gewrichten bijvoorbeeld niet pijnlijk zijn; mogelijk neemt de plastisch chirurg hierdoor vaker pijnloze knuckle pads waar. De door Van Uchelen en Houpt genoemde samenhang met de ziekte van Dupuytren is vaag en kan (deels) ook op selectiebias berusten. Hoewel knuckle pads meer bij vrouwen voorkomen en de ziekte van Dupuytren vaker bij mannen optreedt, zijn er wel argumenten aan te voeren voor een reële samenhang: zowel bij knuckle pads als bij de ziekte van Dupuytren lijken mechanische factoren een oorzakelijke rol te spelen, en de histologische kenmerken van knuckle pads komen deels overeen met die van de ziekte van Dupuytren.1

J.W.G. Jacobs
A.W.A.M. van Rijthoven
Literatuur
  1. Lim K, Dieppe P. Garrod’s fatty pads (knuckle pad syndrome). In: Klippel JH, Dieppe PA, editors. Rheumatology. 2nd ed. Philadelphia: Mosby; 1997. p. 8.33.8.