Diagnose in beeld (140). Een vrouw met trombosebenen

Wat is de diagnose?
O.B. Stroosma
M.R.M. Scheltinga
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:1012
Abstract

Casus

Een 64-jarige vrouw kwam op de afdeling Spoedeisende Hulp met een moe gevoel in het rechter been. Beiderzijds werd het typische beeld van een trombosebeen gezien. Echoduplexonderzoek toonde trombosering van de V. iliaca externa en de V. iliaca communis beiderzijds, doorlopend tot in de V. cava inferior. Nadere anamnese leerde dat de klachten niet waren voorafgegaan door een periode van immobilisatie. Patiënte gebruikte reeds 12 jaar ?-blokkers wegens hypertensie. Zij werd gehepariniseerd en kreeg bedrust voorgeschreven. Uitgebreid laboratoriumonderzoek, röntgenfoto's van thorax en mammae en gynaecologisch onderzoek gaven geen aanwijzingen voor maligniteit. De BSE was 75 mm/1e uur. CT van…

Auteursinformatie

Máxima Medisch Centrum, locatie Veldhoven, afd. Chirurgie, Postbus 7777, 5500 MB Veldhoven.

Dr.O.B.Stroosma, assistent-geneeskundige; dr.M.R.M.Scheltinga, chirurg.

Contact dr.O.B.Stroosma (stroosma@hotmail.com)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Schipluiden, mei 2003,

Omstreeks 1976 is practolol (Eraldin) uit de handel genomen wegens het ontstaan van onder andere scleroserende peritonitis bij de gebruikers ervan. De door Stroosma en Scheltinga beschreven patiënte gebruikte 12 jaar een β-blokker (2003:1012). Bij methysergide (Deseril) is het ontstaan van retroperitoneale fibrose bekend. Is bij deze patiënte een onderzoek gedaan naar de invloed van geneesmiddelen op het ontstaan van de genoemde afwijking?

K.W. Woltering

Veldhoven, juni 2003,

Zoals Woltering reeds beschrijft, is het langdurig gebruik van β-blokkers een bekende oorzaak van retroperitoneale fibrose. De patiënte die in onze casus wordt beschreven gebruikte 12 jaar lang oxprenolol. Een literatuurstudie naar de bijwerkingen van deze β-blokker leert dat er één andere casus is gepubliceerd waarin het ontstaan van retroperitoneale fibrose na langdurig gebruik van oxprenolol wordt beschreven.1 Er is onzes inziens een gerede kans dat de klachten van onze patiënte werden veroorzaakt door langdurig gebruik van deze β-blokker.

O.B. Stroosma
M.R.M. Scheltinga
Literatuur
  1. McClusky DR, Donaldson RA, McGeown MG. Oxprenolol and retroperitoneal fibrosis. Br Med J 1980;281:1459-60.