Desmoïdtumoren bij patiënten met familiaire adenomateuze polyposis

Klinische praktijk
A. Pikaar
J.W.R. Nortier
G. Griffioen
H.F.A. Vasen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:1355-9
Abstract

Samenvatting

- Desmoïdtumoren zijn langzaam groeiende tumoren die bestaan uit proliferaties van goed gedifferentieerde fibroblasten. Hoewel de typische kenmerken van maligne tumoren zoals metastasen op afstand ontbreken, gedragen de tumoren zich lokaal agressief en vertonen ze ingroei in de omgevende structuren.

- Bij 7-12 van de patiënten met familiaire adenomateuze polyposis (FAP) komen desmoïdtumoren voor. Het cumulatieve risico op het ontstaan van desmoïdtumoren gedurende het leven wordt geschat op circa 20. De tumoren zijn bij FAP vooral intra-abdominaal of in de buikwand gelokaliseerd. Na het colorectale carcinoom vormen desmoïdtumoren de belangrijkste doodsoorzaak bij FAP.

- Mogelijke risicofactoren voor het optreden van desmoïdtumoren zijn vroegere operaties, zwangerschap, vrouwelijk geslacht, positieve familieanamnese en specifieke mutaties op het ‘adenomateuze polyposis coli(APC)-gen.

- Naast een CT-scan kan ook een MRI worden gebruikt om de tumoren op te sporen. Een precieze diagnose vereist een excisiebiopsie.

- Medicamenteuze behandeling met NSAID's is de therapie van eerste keuze, gevolgd door hormonale behandeling (bijvoorbeeld tamoxifen) in combinatie met NSAID's. Beide behandelingen geven een respons bij ongeveer 30-50 van de patiënten.

- Bij extra-abdominaal gelokaliseerde tumoren of tumoren in de abdominale wand is chirurgie de therapie van eerste keuze. Chirurgische behandeling van intra-abdominale tumoren is alleen geïndiceerd bij obstructie van darm of ureter.

- Chemotherapie is geïndiceerd bij patiënten met een progressief groeiende tumor als andere niet-cytoxische therapieën hebben gefaald. Radiotherapie speelt voornamelijk een rol bij irresectabele extra-abdominaal of in de buikwand gelokaliseerde tumoren, of als adjuvante therapie bij tumoren met positieve snijranden.

Auteursinformatie

Stichting Opsporing Erfelijke Tumoren, Medipark (Poortgebouw Zuid), Rijnsburgerweg 10, 2333 AA Leiden.

LUMC, Leiden.

Afd. Klinische Oncologie: dr.J.W.R.Nortier, internist.

Afd. Maag-, Darm- en Leverziekten: dr.G.Griffioen, gastro-enteroloog.

Contact Mw.A.Pikaar, co-assistent; dr.H.F.A.Vasen, internist (nfdht@xs4all.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties